איך קרם אטופיק דרמטיטיס יכול לסייע לעור שלכם?
העור שלנו מורכב מתאים. תאי עור, כמו כל תא אחר בגוף, מכילים מים. כדי לסייע לעור לשמור על לחותו ועל גמישותו, מעודדים כל רופאי העור להקפיד למרוח את העור בקרם לחות באופן קבוע, מספר פעמים בכל יום. קרם לחות מורכב ממים ושומן, ברמות סמיכות שונות.
השימוש התכוף עשוי לסייע למנוע את ההתפרצות הבאה, או לכל הפחות לדחות אותה במידה ניכרת. במקרה של חולי אסטמה של העור, התמונה מורכבת יותר – מה שמסביר מדוע קרם אטופיק דרמטיטיס הוא חובה של ממש.
ההנחה: אסור לוותר על קרם אטופיק דרמטיטיס
דמיינו לעצמכם קיר אבנים המשמש כחומה לעיר בעת מלחמה. אם הטיח המחבר את האבנים חסר, קל יהיה להסיר אבנים מהקיר, ולחדור דרכן אל העיר. העור האטופי דומה לקיר זה, והוא סובל מליקוי בתפקוד המחסום העורי. זו הסיבה שהוא מאבד במהירות נוזלים (מים ושומנים). בנוסף, מעבר לדלקת ה'מקורית', העור החדיר נוטה לארח עליו מפגעים נוספים: בקטריות, סוגי פטריות וחיידקים שונים שמתיישבים עליו ומקשים את הטיפול בו.
אם דימינו את העור לחומה פרוצה, ברור לכולנו ש'פרצה קוראת לגנב' וכשאין הגנה יגיעו תוקפים רבים יותר.
כאמור איננו יודעים מה גורם לטיח להתפורר, כלומר, איננו מבינים מה גורם לתהליך הפגיעה במחסום העורי, אך מה שאנו יכולים לעשות הוא לנסות להוסיף טיח ולמנוע את נפילת האבנים. המחסום העורי הפגוע אצל חולי אטופיק דרמטיטיס גורם להם לאבד מים. כשהעור אינו מכיל כמות מספקת של מים, הוא יהפוך לעור יבש, הנוטה 'להישבר' ולהיפצע. השימוש בקרם נועד לסייע למחסום העורי למלא את תפקידו:
המים שבקרם נועדו להשלים את חסרונם של הנוזלים שאיבד העור, והשומן משמש כמחסום הכולא את הלחות בתוך העור ומזין אותו.
השימוש התכוף בקרם לחות עשוי לסייע למנוע את ההתפרצות הבאה, או לכל הפחות לדחות אותה במידה ניכרת. למתמודדים עם הבעיה, מריחת קרם לחות לפחות פעמיים ביום היא הרגל חיוני אפילו יותר מצחצוח שיניים. כמו מלט האוטם סדקים קלים בקיר, קרם הלחות מסייע לעצור את תהליכי איבוד הלחות ומשמש תחליף לשומן החסר, וכך מסייע בחיזוק העור.
מתי מורחים קרם אסטמה של העור?
ההמלצה הרפואית על מריחת קרם לחות נעה בין מריחה ארבע פעמים ביום לבין מריחה מדי שעתיים. רוב המתמודדים לא מצליחים להתמיד במריחה כה תכופה, אולי למעט אם מדובר בטיפול בתינוק. באיזון בין הרצוי למצוי, אנו ממליצים על מריחה של פעמיים ביום לפחות, בוקר וערב: חשוב מאד למרוח קרם לחות מיד לאחר המקלחת, כשהעור עדיין לח. אחרת, המקלחת גורמת לעור לאבד לחות חיונית.
מלבד מריחה לאחר מקלחת, חשוב למרוח קרם לחות לפחות פעם נוספת מדי יום.
חשוב להזכיר שקרם לחות מורחים על עור סגור ושלם, בעוד על עור פצוע מורחים משחה טיפולית המסייעת להחלמת העור. כאשר העור רטוב, פצוע, או מפריש נוזל, אין למרוח קרם לחות. יש לטפל במשחה טיפולית מתאימה לפי הוראת רופא. ניתן לשלב בטיפול משחה טיפולית קלה שמבוססת על אבץ או מינרלים אחרים (כמו סיקאלפט, סיקפלאסט או דרמליבור) עד ייבוש וריפוי חלקי, ורק אז להתחיל להשתמש שוב בקרם לחות.
גם כאן נזכיר, שמריחת קרם לחות בעת התקפת גרד לא תועיל להרגעה, אלא להיפך (אתם מוזמנים לקרוא מה כן ניתן לעשות בזמן התקפת גרד).
נקודה חשובה נוספת: השימוש בקרם לחות עשוי גם לפעול כטיפול מונע עבור אטופיק דרמטיטיס תינוקות. כלומר, בקרב תינוקות שאין להם אטופיק דרמטיטיס, אך יש חשש שיפתחו את מחלת העור בעתיד משום שיש להם רקע תורשתי המעלה את הסיכוי לבעיה.
העור יבש ומגורה – האם למרוח קרם אטופיק דרמטיטיס?
בדרך כלל, עור יבש ומגורה מתקשה להתמודד עם לחות רבה. קרמים המבוססים על מים (aqua) עלולים לצרוב מאד בעת השימוש: כל אחד מאתנו שניסה לשים קרם ידיים על ידיים יבשות בעונת החורף, מכיר את התחושה. זו הסיבה שאנשים נוטים להשתמש בווזלין טהור, או משחה שומנית אחרת, ולוותר על שימוש בקרמים. בכל זאת, משחה שומנית אינה מספיקה – הגוף זקוק דווקא ללחות ולמים. לכן, יש לשלב בין השניים. ניתן למרוח שמן באופן ישיר על העור מיד לאחר רחצה, ואז להשיג את מלא התועלת מהחדרת הלחות של מי המקלחת יחד עם השמן הכולא את הלחות בתוך העור. לצורך כך מומלצים שמנים טבעיים כמו שמן זית, שמן שקדים או שמן מרוקאי – אך ורק בתנאי שלא קיימת אלרגיה לאחד מהמרכיבים האלו.
בשעות היום, יש להשתמש בקרם מבוסס מים ולא בשמן. ניתן לנסות מספר סוגים עד שמוצאים את הקרם המתאים ביותר למטופל הספציפי. מה שנעים למשתמש אחד עלול לצרוב למישהו אחר, ולהיפך.
בין שמן למים
תאי העור מכילים מים בכמות גדולה. ללא מים, הם לא יתפקדו כראוי. עור שאינו מכיל כמות מספקת של מים, הופך לעור יבש, עבה ונוקשה הנוטה 'להישבר' ולהיפצע. כדי לשמור את המים בתוך שכבת העור, יש צורך גם בשמן המתחבר למים והופך לתחליב. לכן המשחות והקרמים מכילים גם מים וגם שמן, בהרכבים שונים, ורק כך ניתן להחדיר לעור את הלחות הנדרשת ולשמרה בתוכו. העור יוצר לעצמו שכבת הגנה שומנית הכולאת את המים בתוכו.
התכשירים מגיעים בכמה רמות שומן שונות:
• תחליב לחות / תחליב גוף – תחליב הוא התרכיב המימי ביותר. יש בו אחוזי מים גבוהים. הוא נוזלי, נספג מהר ואינו משאיר שמנוניות אחריו. בדרך כלל תחליבים אינם מתאימים לעור האטופי, משם שהם מתייבשים מהר מדי.
קרם לחות / קרם גוף – קרם לחות עשוי בדרך כלל מ- 50% מים ו- 50% שומן. המרקם שלו סמיך יותר מאשר המרקם של התחליב. ניתן למרוח אותו בקלות, גם על שטחי עור גדולים. הוא המתאים ביותר למריחה על עור יבש, וכמובן – גם לעור אטופי.
• משחה – משחה היא תמיד מבוססת בעיקר על שומן, ביחס של 80% שמן ו- 20% מים. משחות יכולות להקים 'מחסום' זמני, שימנע מהעור לאבד את הלחות שיש בתוכו. חשוב לשים לב שמשחה לבד אינה פתרון לעור יבש, כי היא אינה יכולה להחדיר מספיק לחות חדשה לעור. טוב להשתמש בה לעור יבש מאד, כאשר כל מריחת קרם צורבת ומכאיבה. אפשרות נוספת לשימוש במשחה, היא לאחר הרחצה, כאשר העור ספג נוזלים ממי האמבטיה ואנו רוצים 'לכלוא' אותם, שלא יתנקזו החוצה.
• שמן – השמן הטהור מכיל שומן בלבד, וקל ביותר למריחה. עור יבש אינו מסוגל לספוג לתוכו שומן טהור, ולכן כדאי למרוח שמן רק על עור לח. ישנם מספר שמנים הידועים כמיטיבים עם עור אטופי. בכל אחד מהם, יש לנסות קודם בכמות קטנה כדי לבחון אם יש תגובה אלרגית. בין השמנים האפשריים: שמן קוקוס, שמן זית, שמן שקדים, שמן ארגון (שמן מרוקאי), חמאת שיאה.
ברוב המקרים, התכשירים בעלי המרקם הקרמי המכילים 50% מים הם הנכונים ביותר לעור אטופי. אם העור יבש ומעובה, וכל קרם צורב במריחה, יש למרוח קודם כל משחה, ולאחר מספר פעמים, כשהעור יתרכך קצת, יהיה אפשר למרוח עליו קרם לחות. דוגמה אפשרית למשחה מתאימה: ניתן למרוח משחת בפנטן 4-3 פעמים ביום, ולאחר מכן להשתמש בקרם לחות.
איך בוחרים קרם לחות אטופיק דרמטיטיס?
אחרי שעמדנו על חשיבות הטיפול הקבוע בקרם לחות, עומדת בפנינו הבחירה: מהו קרם הלחות המיטבי? מדפי הקרמים בבית מרקחת ממוצע עמוסים במיוחד. הבחירה נעה בין 'קרם לעור יבש ואדמומי' ל'קרם להקלת גרד', 'קרם לשיקום עור עדין ומגורה' ועוד רבות, כך שההחלטה לא פשוטה.
אולי יהיה קל יותר להתחיל את הסינון בפסילת הקרמים שאינם מתאימים לעור אטופי: קרמים המכילים צבע, בושם ואלכוהול אינם מומלצים לעור אטופי, משום שהם עשויים לגרום לעור לגירוי נוסף. מי שלא בטוח במובנן של המילים הלועזיות הארוכות המופיעות ברשימת הרכיבים, יכול להתייעץ עם הרוקח. בנוסף, כדי להימנע מקרמים המכילים SLS ופראבנים, משום שגם הם עלולים לגרום לגירוי. עבור אנשים אלרגיים למזון ולצמחים, כדאי להיזהר גם מרכיבים צמחיים שעלולים לעורר אלרגיה, כמו שמן בטנים או שמן שומשום.
לאחר הסינון הראשוני, עדיין נותרה רשימה ארוכה למדי של קרמים עדינים ומתאימים: חלקם נמכרים במדפים הפתוחים שמעבר לדלפק (ומכונים מוצרי OTC) וחלקם מעבר לשולחן הרוקח. הקרמים נעים בין מרקם דליל ותחליבי לבין קרמים סמיכים ושומניים יותר.
הבחירה צריכה להיות לפי מצב העור: בדרך כלל, ככל שהעור יבש יותר, כך קשה לו יותר לשאת מריחה של קרם נוזלי.
מעבר לכך יש לבחור קרם לחות לפי הנוחות והמרקם: קרם המכיל כמות גדולה של מים ייתן את התועלת המרבית, אך עלול לצרוב על יבש במיוחד. קרם ובו כמות גדולה של שומן ומאופיין בסמיכות רבה, יוכל לשמש כ'גשר' עד שהעור יתחיל לשמור על הלחות הפנימית שלו, וניתן יהיה למרוח קרם מבוסס מים ללא צריבה. קרם כזה (המכיל כמות גדולה של שומן) מתאים גם למריחה לאחר שימוש בחבישה רטובה.
בסך הכול, ההתאמה היא אינדיבידואלית, וחשוב למצוא את הקרם שאינו צורב במריחה.
קרם לחות אקטיבי
כדאי להכיר קבוצת קרמים נוספת הקיימת בשוק, והיא הקרמים האקטיביים. קרמים אקטיביים מכילים בנוסף ללחות גם חומרים המסייעים לעור לשקם את עצמו: חלקם מסייעים בבניית הליפידים המיועדים לשקם את המחסום העורי, חלקם מכילים פרוביוטיקה, שלפי המחקרים העדכניים נראה כי יש לה השפעה מיטיבה על עור אטופי, וחלקם בעלי מנגנון של שחרור מושהה המשמר את הלחות לפרקי זמן ארוכים יותר.
המשותף לכל הקרמים האקטיביים, לצערנו, הוא מחיר גבוה ביחס לקרמים הרגילים.
האם יש יתרון לקרמים יקרים?
ובכן, איננו ממליצים בהכרח על בחירת הקרם לפי תווית המחיר. כדאי לדעת שישנם בשוק קרמים בעלי ערך מוסף: קרמים המכילים פרוביוטיקה, קרמים המכילים אבץ או מינרלים אחרים, וקרמים המסייעים בבניית הליפידים (בניית התאים להגנת העור). מריחה של קרם פעיל, במיוחד בתקופות ההפוגה בין התפרצויות, יכולה לתרום ולהועיל לעור.
הבחירה כמה להשקיע ובמה לבחור, היא בסופו של דבר בידיכם. הנתונים משתנים, ואינה דומה רכישת קרם עבור תינוק קטן לרכישה עבור אדם מבוגר, שעשוי לסיים שפופרת מדי יום. במטרה לאזן בין עלות ותועלת, ניתן למרוח קרם לחות בסיסי פעם או פעמיים ביום, ולשמור את הקרם האקטיבי והיקר יותר לשימוש רק בפעם אחת ביום.
שמירת היגיינה בזמן המריחה
עור אטופי נוטה ללקות בדלקות וזיהומים, ולכן חשוב מאד לשמור על היגיינה בזמן המריחה. כדאי להתרגל להשתמש בכפפות חד פעמיות, העשויות ויניל או ניטריל (לא לטקס!).
אם קרם הלחות מופיע בקופסא או בצנצנת, אל תכניסו אצבע לתוך הקרם. הוציאו בעזרת כפפה חדשה ונקייה או בעזרת מקלון מתאים.
אם יש לכם שאלות נוספות על קרמים שונים ששמעתם עליהם, או שרוצים להתייעץ בכל נושא אחר, אתם מוזמנים לפנות אלינו בטלפון מספר:1700-507-506 או למלא את הפרטים ונציג/ה מהעמותה יחזור אליכם בהקדם.