אטופיק דרמטיטיס טיפול ביולוגי

אטופיק דרמטיטיס טיפול ביולוגי

קטגוריות

אטופיק דרמטיטיס טיפול ביולוגי

ייצור התרופות הביולוגיות מבוסס על תחומי הביולוגיה המולקולרית. התרופות הביולוגיות מפותחות בדרך כלל...

שתף ברשתות החברתיות

ייצור התרופות הביולוגיות מבוסס על תחומי הביולוגיה המולקולרית. התרופות הביולוגיות מפותחות בדרך כלל לאחר ניתוח ופענוח המנגנון המולקולרי שבאדם, הגורם או משתתף במחלה מסויימת. כלומר, מדובר למעשה על ניתוח והבנה של תהליך המחלה המתרחש בתוך התאים. התרופה הביולוגית מיוצרת ספציפית במטרה לנטרל מנגנון מסויים המאפשר למחלה להתפתח ו/או מחמיר אותה.

תרופות ביולוגיות: ממה הן עשויות?

תרופות ביולוגיות עשויות מחלבונים המיוצרים בתנאי מעבדה. החלבונים דומים ככל האפשר לחלבונים המיוצרים באופן טבעי בגוף האדם. אופן פעולתם בא לידי ביטוי בכך שהם מתחברים למנגנון הגורם למחלה ומנטרל אותו.
בניגוד לתרופות אימונומודלטוריות , אשר "יורות לכל הכיוונים" ומחלישות באופן כללי את המנגנון החיסוני בגוף, הטיפול הביולוגי אמור להיות מדויק יותר ולגרום לפחות תופעות לוואי.

התרופה הביולוגית הראשונה לאטופיק דרמטיטיס

פריצת הדרך בטיפול באטופיק דרמטיטיס אירעה בשנת 2017 עם הופעת התרופה הביולוגית הראשונה למחלה זו. תרופה זו פותחה ואושרה ע"י ה-FDA  ורשויות בריאות נוספות ברחבי העולם. שמה המסחרי של תרופה זו הוא דופיקסנט (להלן: התרופה). למעשה, זוהי התרופה הראשונה המדכאת באופן ספציפי את הגורמים המחוללים את הדלקת התת עורית והגרד.

התרופה מאושרת לשימוש בחולים מעל גיל 6 הסובלים ממחלת אטופיק דרמטיטיס בדרגת חומרה בינונית עד קשה ומועמדים לטיפול מערכתי.

פיתוח תרופה ביולוגית במקרים של אסטמה של העור מצריך פיצוח של המנגנון המדויק הגורם למחלה. למעשה, תרופה זו הינה נוגדן אנושי המעכב את מסלולי האיתות של 2 חלבונים (ציטוקינים)   IL-4  וIL-13 -, הממלאים תפקיד מרכזי במחלת אטופיק דרמטיטיס, תורמים לתהליך הדלקתי, פוגעים במחסום העור ומגבירים את תחושת הגרד. למעשה, תרופה זו חוסמת את הקישור של שני החלבונים הללו, ובכך קוטעת את העברת המסר המעודד דלקת, מפחיתה את תחושת הגרד, משפרת את מראה העור והנגעים ומשפרת את איכות חיי המטופלים. ראוי לציין, כי לעיתים הדבר נעשה באמצעות התרופה בלבד ולעיתים בשילוב עם משחות סטרואידים.

איך משתמשים בתרופה?

מדובר בזריקה הניתנת מדי שבועיים ומאפשרת הקלה משמעותית. תרופה זו מאושרת בסל הבריאות רק לחולים שניסו לפחות טיפול אחד מערכתי (סיסטמי), ולא הצליחו להשיג הקלה. טיפולים מערכתיים נחשבים מתבצעים באמצעות תרופות אימונמודלטוריות כמו: ציקלוספורין, מטוטרקסאט, אימוראן וסלספט.

להלן רשימת המינונים בהתאם לגיל ו/או משקל:

מבוגרים מעל לגיל 18:

זריקה עצמית תת-עורית אחת לשבועיים. המינון הראשוני המומלץ הוא 600 מ"ג (שתי זריקות של 300 מ"ג), ולאחר מכן 300 מ"ג, אחת לשבועיים.

ילדים מעל גיל 6 ועד גיל 17:

במשקל 15ק"ג-30 ק"ג – המינון הראשוני המומלץ הוא 600 מ"ג (שתי זריקות של 300 מ"ג), ולאחר מכן 300 מ"ג, אחת לחודש.

במשקל 30 ק"ג-60 ק"ג – המינון הראשוני המומלץ הוא 400 מ"ג (שתי זריקות של 200 מ"ג), ולאחר מכן 200 מ"ג, אחת לשבועיים.

מעל למשקל של 60 ק"ג – המינון הראשוני המומלץ הוא 600 מ"ג (שתי זריקות של 300 מ"ג), ולאחר מכן 300 מ"ג, אחת לשבועיים.

מידע חשוב נוסף:

עם קבלת המרשם, ניתן ליצור קשר עם אחות חברת סאנופי, יצרנית התרופה, לצורך קבלת הדרכת הזרקה:

מוקד תמיכת אחיות דופיקסנט : 1-800-312-020

ימים א'-ה', 17:00-08:00

פרטים נוספים ומידע על הסבסוד של קופות החולים תוכלו לקרוא, בדף בנושא דופיקסנט.

מי זכאי לקבל את התרופה?

התרופה אושרה לראשונה בסל הבריאות של שנת 2018. בחוזר מנכ"ל משרד הבריאות שפורסם בתאריך ה-10/01/18 הוגדרה הזכאות לתרופה: "דופיקסנט (Dupilumab ) נכללה בסל הבריאות הישראלי לשנת 2018 למטרת אטופיק דרמטיטיס טיפול בדרגת חומרה בינונית עד קשה, עבור חולים שמיצו טיפול משחות מקומי ושני קווי טיפול סיסטמיים (פוטותרפיה, ציקלוספורין, מטוטרקסאט, אימוראן)."
בשנת 2019, אישרה ועדת הסל הקלה נוספת שפורסמה בחוזר מנכ"ל בתאריך ה-16/01/19:  "לאחר טיפול מקומי וקו טיפול סיסטמי אחד לפחות – לעניין זה טיפול סיסטמי יחשב כאחד מאלה – Methotrexate, Mycophenolate, Azathioprine, Cyclosporine  – שנמשכו כל אחד לפחות שלושה חודשים, למעט במקרים של החמרה משמעותית במצב החולה או במידה והתפתחו תופעות לוואי שאינן מאפשרות את המשך הטיפול".

משמעות החלטה זו, היא שכל מתמודד שניסה טיפול אחד מתוך הטיפולים המוזכרים לעיל, ועדיין סובל מאטופיק דרמטיטיס, זכאי לטיפול בתרופה זו באמצעות קופת החולים שלו. ראוי לציין, שיש צורך להתאזר בסבלנות, כיוון שמדובר בתהליך ביורוקרטי העלול להיות מתיש. כמו כן, קיימת קבוצת פייסבוק בשם משתמשי דופיקסנט משוחחים. מתמודדים המעוניינים לחלוק מידע ולהתייעץ עם חברים לדרך, מוזמנים להצטרף.

תרופות ביולוגיות נוספות לאטופיק דרמטיטיס, בקרוב...

ברחבי העולם מתנהלים בשנים האחרונות מספר מחקרים בתחום הטיפול הביולוגי, וחלקם נמצאים בשלבים מתקדמים ומציגים תוצאות חיוביות ומעודדות.
רופאים וחוקרים מודים שההתעוררות והגברת המודעות בנושא אטופיק דרמטיטיס כבר כאן, ובשנים הקרובות נראה תאוצה מוגברת באישור תרופות חדשות ומבטיחות למחלה.
יש עור, בקצה המנהרה.