אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים – סיכום מידע מקוצר

אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים – סיכום מידע מקוצר

קטגוריות

אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים – סיכום מידע מקוצר

כ-10% מהאוכלוסייה המבוגרת בישראל סובלים מדלקת עורית מסוג אטופיק דרמטיטיס, שלה השמות מוכרים נוספים...

שתף ברשתות החברתיות

כ-10% מהאוכלוסייה המבוגרת בישראל סובלים מדלקת עורית מסוג אטופיק דרמטיטיס, שלה השמות מוכרים נוספים כגון אסטמה של העור, אקזמה ועוד. ברוב המקרים, מדובר במחלה המתפרצת כבר בתקופת הילדות ומלווה את הסובלים ממנה לאורך חייהם הבוגרים, ובמקרים אחרים מדובר על מחלה שיכולה להתפרץ בכל רגע נתון – גם בגיל מבוגר. אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים פוגעת מאוד באיכות החיים של החולים בה, גורמת למצוקות פיזיות ונפשיות קשות ונחשבת למורכבת מאוד לטיפול.

סובלים ממקרה של אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים, או חוששים שיש לכם את התסמינים? בשורות הקרובות תקבלו את כל המידע שחשוב שתכירו – איך נראית אסטמה של העור? ומהן אפשרויות הטיפול המובילות כיום?

 

אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים: גורמים

עוד לפני שנסקור אילו אפשרויות טיפול אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים ישנן, נתחיל בהסבר לגבי סוג המחלה ותסמיניה. אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים נחשבת למחלה סביבתית על רקע גנטי, וזה אומר, שמי שסובל מהמחלה הוא בעל הנטייה הגנטית לכך, אך ככל הנראה, חשיפה לגורמים סביבתיים שונים היא הגורמת להתפרצות אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים. המחלה מופיעה לרוב כבר בגילאים הצעירים, וכך למשל יש אטופיק דרמטיטיס ילדים ואפילו תינוקות, אצל חלקם  היא נעלמת   עם תחילת לגיל ההתבגרות.

אצל חלק מהאוכלוסייה, אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים ממשיכה להתבטא באפיזודות של התלקחויות והפוגות גם בבגרות. במקרים אחרים, אטופיק דרמטיטיס במבוגרים עשויה להופיע אצלם בכל שלב במהלך החיים. הסיבות להופעת המחלה עדיין אינן ברורות, אך ככל הנראה מדובר בחשיפה לגורמים סביבתיים כאלו ואחרים הגורמים למערכת החיסון לתגובת יתר ולהופעת תסמינים.

 

אטופיק דרמטיטיס מבוגרים תסמינים

לעומת מחלות עור אחרות, כגון סקלרודרמה, דרמטומיוזיטיס ומחלות נוספות, במקרה של אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים ובכלל, אין הדבר נחשב למחלה אוטואימונית בה מערכת החיסון מזהה את רקמות הגוף כזרות, ועל כן תוקפת אותן. במחלה זו רקמת האפידרמיס של העור סובלת מחדירות יתר של חומרים שמקורם מחוץ לגוף, והיא מגיבה נגדם בעוצמה משתנה. דבר זה בא לידי ביטוי בהופעת התסמינים המגבילים של המחלה. במקרי אטופיק דרמטיטיס מבוגרים, המחלה באה לידי ביטוי באמצעות תסמינים המשתנים בעוצמתם במהלך הזמן, ובין האפיזודות, וכמו כן, בין אנשים שונים באוכלוסייה.

התסמינים של אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים כוללים עור יבש ומגורה מאוד, סדקים בעור וגירודים בלתי נסבלים. בעוד המחלה אצל ילדים באה לידי ביטוי בעיקר בכפלים של העור, בברכיים,  בגב, באחורי הירכיים ובבטן, אצל מבוגרים המחלה לרוב מתבטאת גם בתור אקזמה בידיים, בגב וכף היד, ולעיתים גם לאורך האצבעות. פעמים רבות  חוזרת לפנים ולצוואר ובמפשעות. המחלה אינה מדבקת ואינה מסכנת חיים, אך היא פוגעת מאוד באיכותם, באיכות השינה, הביטחון והדימוי העצמיים, וכמו כן, היא חושפת את העור לפתוגנים שונים בעקבות פציעת הרקמה כאשר מגרדים יתר על המידה.

 

דרמטיטיס אטופית במבוגרים כמחלה חדשה

כאמור, ברוב המקרים של דרמטיטיס אטופית במבוגרים, הדבר התחיל עוד בילדות, והמחלה לעולם לא עזבה. ועדיין, ניתן לראות במרפאות מומחי רפואת העור גם מבוגרים המגיעים לראשונה עם תסמיני אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים, ושזו ההתנסות הראשונה שלהם עם מחלה זו. ניתן לחלק אוכלוסייה זו לשני חלקים:

  • אנשים אשר חלו בעבר אך לא מודעים לכך: למשל, ייתכן שבזמן שהיו תינוקות או ילדים הם סבלו מתסמיני אטופיק דרמטיטיס תינוקות או ילדים, אך "על אש קטנה", הוריהם סברו כי מדובר על פריחה רגילה, ומעולם לא הסבו לכך חשיבות.
  • אנשים אשר חווים את המחלה בפעם הראשונה: קבוצת מטופלים זו איכשהו חמקה מהופעת המחלה בגילי הילדות, אך עקב חשיפה לטריגרים שונים, היא התפרצה לראשונה בגיל מבוגר. גם עיסוקים שונים, הכוללים עבודה עם חומרים כימיים, מעלים את הסיכוי למקרים אלו, וזה רלוונטי בין היתר עבור עובדי מטבח, ספרים, נגרים ועובדי כפיים אחרים.

בעת האבחון, הרופא המטפל מברר האם קיים רקע משפחתי של דלקות ומחלות עור, לרבות אצל ילדי המטופלים עצמם. דבר זה שופך פעמים רבות אור על תעלומות מעין אלו, ומאפשר לספק במקרים רבים של אטופיק דרמטיטיס מבוגרים טיפול יעיל יותר.

 

אטופיק דרמטיטיס מבוגרים טיפול: החשיבות של טיפולי מניעה

אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים מתאפיינת באפיזודות של התלקחויות התסמינים לפרקי זמן שונים, ולאחריהן הפוגות. בהתאם לכך, במקרה של אטופיק דרמטיטיס מבוגרים טיפול מניעתי הינו מאוד חשוב ומטרתו להאריך ככל שניתן את משך זמן ההפוגה ולמנוע את ההתלקחות הבאה. ניתן לעשות זאת בעזרת האמצעים הבאים:

  • העשרת העור בלחות: משיגים זאת באמצעות שימוש בתכשירים המעשירים את העור בלחות ושומרים עליו מפני חדירת אלרגנים. בין היתר, ניתן להשיג זאת באמצעות מריחת קרם לחות לפחות פעמיים ביום (לרבות אחרי מקלחת), סבוני רחצה ייעודיים המונעים את התייבשות העור.
  • טיפול באמצעות משחת קורטיזון: לפי המלצת רופא

כדאי להשתמש בקרם קורטיזון ברמה נמוכה לאזורים רגישים ובקרם או משחה ברמה בינונית לאזורים אחרים  = אם  לאחר הטיפול בפריחה והגרד חוזרים יש להתייעץ עם הרופא ולבנות תכנית עם המשך טיפול של משחות תרופתיות ללא סטרואידים.

מעבר לזאת, מטופלי אטופיק דרמטיטיס מחויבים שבעתיים לשמור על היגיינת העור, להימנע מחשיפה לחומרים אלרגניים ולטריגרים במגע ולהתלבש בביגוד העשוי מחומרים קלים ונעימים. (בעיקר כותנה).

 

אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים: אפשרויות טיפול בהחמרת מצב

בעת התלקחות תסמיני אטופיק דרמטיטיס מבוגרים, ישנה חשיבות יתרה למנוע מצב של גירוד יתר, במטרה למנוע החמרה של המצב בשל חשיפת העור לזיהומים חיידקיים ופטרייתיים. לאחר מיצוי משחות הקורטיזון, אין להמשיך בהם ללא הפסקה או בתדירות גבוהה כדאי להמשיך לטיפולים נוספים:

  • טיפול המשחות אימונומודולטוריות: משחות כמו אלידל, פרוטופיק יכולות לשמור על ההישג של משחת הקורטיזון לאורך זמן.
  • טיפול משחות מעכבי ז'אק: משחת הסטאקוויס גם היא יכולה לשמר את השיור שהושג על ידי משחת הקורטיזון לאורך זמן.
  • טיפול פוטותרפיה: באם כל אלו לא מספיק יצצבו את המצב אפשר להעבור לטיפול יותר ממושך של פוטותרפיה – טיפול המדמה את קרני השמש ומוריד את רמת הדלקת בעור.
  • טיפולי סיסטמי: כאשר מבוגר סובל לאורך זמן מאטופיק דרמטיטיס והדבר משפיע על איכות חייו כדאי לשקול מעבר לטיפול סיסטמי של כדורים מדכאי חיסון שיאזנו את התגובתיות יתר של המערכת. – הדבר דורש בדיקות דם ומעקב אך יכול להביא להקלה משמעותית בחיים.
  • טיפול ביולוגי: כיום יש גם תרופות ביולוגיות היכולות לתת מענה ספציפי וממקוד במערכת החיסון, כרגע מאושרת זריקת דופיקסנט, היא נקראת מאד בטיחותית ואין צורך במעקב בדיקות. זוהי זריקה הניתנת פעם בשבועיים ויכולה לשנות את החיי במטופל.
  • טיפול במעכבי ז'אק: טיפול נוסף שמעכב את התגובת שרשרת שבעור, כמו רינבוק וסיבנקו יש צורך במעקב בדיקות דם. השיפור מהיר מאד ויכול לשנות את חיי המטופל.
  • טיפול נפשי: מצבי דחק (סטרס) ידועים ככאלו הגורמים להתלקחות המחלה. לכן, טיפולים נפשיים להפגת מתח וחרדה יכולים לסייע מאוד במקרי אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים.

חשוב לציין כי בדיוק כמו בטיפולים נגד מחלות עור אחרות, גם במקרה של אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים, כל אחת מאפשרויות הטיפול שציינו אינה חפה מהגבלות ותופעות לוואי שונות. על הרופא המטפל לשקול את הנזק מול התועלת שניתן להפיק מכל טיפול ולהשתמש בתכשירים השונים לסירוגין. במידה ופצעי הגירוד מזדהמים, יש לטפל בכך באמצעות משחות מתאימות (אנטי-פטרייתיות/חיידקיות).

 

אטופיק דרמטיטיס מבוגרים טיפול באמצעיים טבעיים

ישנם חומרים טבעיים היכולים לגרום למניעת הופעת התסמינים ולהקל עליהם, כאשר הם כבר נוכחים. למשל, במקרה של אטופיק דרמטיטיס מבוגרים טיפול מאוד יעיל הוא שימוש בשמנים שונים (קוקוס, חמניות, זית, עץ התה ואחרים), שתפקידם להוות שכבת הגנה נוספת על פני העור. כמו כן, במקרה של אטופיק דרמטיטיס תרופות סבתא נוספות יכולות להיות חומרים טבעיים נוספים שיכולים לעזור בחיטוי העור – (תוספת לאמבטיה) הם חומץ תפוחים (חומצי) או סודה לשתייה (בסיסי), שניהם מהווים חומרים מחטאים ידידותיים לעור. מומלץ מאוד להיוועץ במומחה לרפואת עור או מומחה ברפואה טבעית למחלות עור, במטרה להיות בטוחים שמשתמשים בחומרי הטבע הללו בצורה הנכונה, ולמנוע גירוי יתר והחמרת המצב במידה ומדובר על אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים.