אטופיק דרמטיטיס תינוקות: איך מטפלים במקרה של אסטמה של העור תינוקות?

אטופיק דרמטיטיס תינוקות: איך מטפלים במקרה של אסטמה של העור תינוקות?

קטגוריות

אטופיק דרמטיטיס תינוקות: איך מטפלים במקרה של אסטמה של העור תינוקות?

אטופיק דרמטיטיס תינוקות, או כפי שמכנים אותה אסטמה של העור תינוקות, נחשבת למחלת עור כרונית. כ-80% ...

שתף ברשתות החברתיות

אטופיק דרמטיטיס תינוקות, או כפי שמכנים אותה אסטמה של העור תינוקות, נחשבת למחלת עור כרונית. כ-80% מהחולים חווים את ההתפרצות הראשונה לפני גיל 5, וחלק גדול מתוכם כבר בשנת החיים הראשונה. זו הסיבה שמתמודדים רבים עם אטופיק דרמטיטיטיס תינוקות בראשית חייהם, וההתמודדות היא של כל המשפחה. במאמר הבא נציג את כל מה שחשוב לדעת על מצבים של אטופיק דרמטיטיס תינוקות, ונסביר לכם מה לעשות כדי להקל על התינוק, עליכם ועל הגורמים החינוכיים האחרים בחייו.

אטופיק דרמטיטיס תינוקות: האם זה עובר?

אטופיק דרמטיטיס תינוקות מתפרצת בדרך כלל ומופיע במסלול גלי של התקפה ורגיעה. כיום אנו יודעים כי כשל גנטי במחסום העורי וחוסר איזון במערכת החיסון הם הגורמים העיקריים לתופעות הנפוצות של אטופיק דרמטיטיס. גירויים וטריגרים מבחוץ חודרים דרך המחסום הפגום ועלולים לגרום להתפרצות או להחמרה של המצב.

בכל הנוגע לטווח הארוך יותר, יש מקום לאופטימיות זעירה. רוב התינוקות והילדים מחלימים מהמחלה עם התבגרותם, ורק אחוז נמוך ממשיך להתמודד איתה לאורך החיים. גם מבין אלו הממשיכים לחיות איתה, אצל רובם המצב משתפר ומתייצב עם השנים.

השאלה שצריכה להישאל מעבר לנתונים הללו, היא האם ניתן לדעת האם המחלה תחלוף אצל תינוק כזה או אחר. אין באפשרות אף אחד לנבא האם אטופיק דרמטיטיס תינוקות תתרחש, ואותו הדבר הוא גם לגבי אטופיק דרמטיטיס ילדים. אין סימנים מקדימים המאפשרים לנבא זאת מראש.

הסיכונים הנלווים של אטופיק דרמטיטיס תינוק

אטופיק דרמטיטיס תינוקות ואלרגיה

אטופיק דרמטיטיס תינוקות מוביל לסיכון מוגבר לסבול במקביל ממצבים רפואיים אחרים. אחד הסיכונים העיקריים הוא אלרגיה למזון כיוון ששניהם, אטופיק דרמטיטיס תינוקות ואלרגיה, נובעים מאותה נטייה גנטית, ושייכותלמחלות האטופיות. לכן, גם תינוקות הם בעלי סיכון גבוה יותר לפתח אלרגיה למזון.

הורים לפעוטות אטופיים, שילדיהם מגיעים לשלב המעבר למזון מוצק, חוששים פעמים רבות לחשוף את הילד למזון, במיוחד למזונות הידועים כאלרגניים. אחת ההמלצות העיקריות, כפי שהוצגה בכנס בינלאומי שהתקיים בברזיל בשנת 2016, היא להימנע ככל שניתן לחשיפה דרך העור ולהקדים במקביל את החשיפה דרך הפה. מחקרים חדשים אודות התפתחותה של תגובה אלרגית, הראו כי חשיפה דרך העור (מגע או ריח) עלולה להגביר את התפתחותה של תגובה אלרגית. לפי מחקרים אלו, ישנה המלצה להרחיק במקרה את התינוק של אטופיק דרמטיטיס תינוקות מאזור המטבח בזמן הבישול, ולמנוע ממנו חשיפה לריח של מזונות בעת בישולם. חשוב לדאוג במידת האפשר שהחשיפה הראשונה שלהם למזון תהיה דרך טעימת המזון ולא דרך מגע עם האדים או עם הריח שלו. ההמלצה שהוצגה באותו הכנס הייתה כאמור להקדים ככל האפשר את החשיפה למזונות שונים: ככל שהפעוט טעם מהמזון בגיל מוקדם יותר, כך קטן הסיכון להתפתחותה של אלרגיה.

כדי לאפשר מעקב טוב יותר על תגובות התינוק למזון במקרה של אטופיק דרמטיטיס תינוקות, מומלץ לתת בכל פעם רק רכיב מזון אחד חדש ולהמשיך במשך מספר ימים לתת ממנו שוב ושוב, כמות קטנה בכל פעם. לדוגמה: אם החלטתם לנסות לחשוף את הילד לתפוח אדמה, תנו לו לטעום במשך ארבעה ימים מעט תפוח אדמה מרוסק, בלי להוסיף שום מזון חדש אחר לתזונה שלו. לאחר ארבעה ימים של חשיפה רצופה ללא תגובה אלרגית, תוכלו להניח שהפעוט איננו אלרגי למזון זה. אם הילד נמצא בגן, היו ערניים אחר התפריט שהוא מקבל ועקבו אחר כל מזון מוצק חדש שהוא מתנסה בו. מומלץ לספק לגננת טבלה שבועית פשוטה, בה תוכל לרשום עבורכם מה הילד אכל ומתי, ויחד תוכלו לעקוב ולסמן תגובות אלרגיות כאשר הן מופיעות. אם ילדיכם אובחן כאלרגי על ידי רופא, וישנם מזונות שעליו להימנע מהם, על הגננת לספק לו אוכל המותאם לצרכיו הרפואיים. ידעו אותה על כך בנעימות.

ומה לגבי השנים הבאות? מניעת התפתחות של תגובה אלרגית גם בעתיד היא משאלת לב של כל הורה. לאחר שווידאתם שהפעוט אינו אלרגי למזון מסוים, תוכלו להכניסו לתפריט באופן קבוע. ההמלצה היא לא להיצמד לאותם מזונות שוב ושוב, אלא לגוון במזונות שונים. האם יש בכך כדי להבטיח שהילד לא יהיה אלרגי למזונות כלשהם? ודאי שלא. אך יש מקום לקוות כי יהיה בכך בכדי להקטין את הסיכון.

אסטמה של העור תינוקות: גרד

פריחה היא אחד מתסמיני אסטמה של העור המורכבים ביותר להתמודדות אצל תינוקות, המתקשים להתמודד, וזה עלול לגרד ולהחמיר את הפריחה. בזמן התקפת גרד, הילד סובל מאי-שקט קיצוני, חוסר מנוחה ואי פניות לפעילות וללמידה. נוכחות מיטיבה של מבוגר מבין יכולה להקל ולהרגיע. מילות עידוד, חיבוק והרגעה ישפיעו על הילד לטובה לשנים ארוכות. סיפור או משחק יכולים להסיח את דעתו מחוסר הנוחות.

בזמן התקפת גרד בעת התרחשות אטופיק דרמטיטיס תינוקות, חשוב להקפיד לדאוג שהילד יהיה במזגן מכיוון שקור מקל על הגרד, או להוציא אותו החוצה כאשר מזג האוויר מחוץ לבית קר יותר. ניתן ללטף את המקום המגרד , לטפוח עליו קלות או להניח קרחון עטוף בחיתול בד או רטייה קרירה על מקום הגירוי. לאחר מכן שטפו את המקום במים נעימים ומרחו קרם לחות על האזור כדי למנוע התייבשות.

במהלך אטופיק דרמטיטיס תינוקות, הקפידו להצטייד ואף ספקו לגן משחה שעשויה להקל בזמן התקפת גרד, כאשר משחה מבוססת אבץ עשויה להקל במאוד (משחות דוגמת סיקאלפט או סיאפלאסט). באשר למשחות המכילות סטרואידים, אל תתנו לגננת למרוח אותן! טיפול מסוג זה הוא באחריותכם, וייעשה רק בשעות השהיה בבית.

בנוסף חשוב להימנע מכל מה שעלול לגרות את התינוק האטופי וליצור התקפת גרד, לדוגמה:

  • שמיכת צמר או בד סינטטי
  • ארגז החול
  • מקום מאובק
  • חום, שמש וזיעה
  • חומרי יצירה כגון בצק
  • אם יש רגישות למאכלים מסוימים או הריח שלהם, כמו בוטנים
  • ריח חזק של חומרי ניקוי או בשמים

אטופיק דרמטיטיס תינוקות תסמינים

תסמיני אטופיק דרמטיטיס אצל תינוקות שונים בעיקר במיקום הפריחה. שאר התסמינים של אטופיק דרמטיטיס תינוקות הם יובש בעור, גרד ופריחה, והם מצויים אצל כולם. במקרים של אטופיק דרמטיטיס אצל תינוקות (יכול להתחיל בכל גיל), מופיעה הפריחה בעיקר באזורי הפנים והקרקפת, ובחלקים החיצוניים של הגפיים (ירכיים וזרועות). 

אטופיק דרמטיטיס תינוקות טיפול

הטיפול במצבים של אטופיק דרמטיטיס תינוק אינו שונה בהרבה ממקרה של אסטמה של העור טיפול אצל ילדים או טיפול במצבי אטופיק דרמטיטיס מבוגרים. בשני המקרים יש צורך לשקם את העור בתקופות של התפרצות, ולשמר אותו במצב הטוב ביותר שאפשר בתקופות הרוגע.

יחד עם זאת, יש מספר מאפיינים ייחודיים בטיפול במצבי אטופיק דרמטיטיס תינוקות. הורים לתינוקות החולים במחלה זו, ניצבים בפני דילמה, מחד, הטיפול בעור הילד הוא הכרחי, על אף שלעיתים אינו נעים, ומעורר אצל הילד התנגדות. מאידך, חשוב לאפשר לילד חוויות ינקות חיוביות ולאפשר לו לחוש שליטה על מה שקורה בגופו.

להורים יש מספר תפקידים משמעותיים בהתמודדות המשותפת של התינוקות ושלהם עם הבעיה:

  • לטפל במקרה של אטופיק דרמטיטיס אצל תינוקות תסמינים המפריעים וגורמים לאי נעימויות
  • להקל על התפרצויות הגרד ככל שניתן ולמנוע נזקים נלווים, כמו פציעות גרוד המדרדרות את מצב העור
  • לדאוג לשימור קבוע של מצב העור, הכולל מריחת קרם אטופיק דרמטיטיס ייעודי המגדיל את לחות העור, קיום מקלחת חכמה באופן קבוע, יצירת סביבת מוגנת והתאמת ביגוד מתאים לתינוקות.
  • למנוע זיהומים ודלקות נלוות

כשמדובר בתקופות טיפול משמר בעת התרחשות אטופיק דרמטיטיס תינוקות, זה יחסית קל יותר. במקרה זה יש למרוח קרם לחות או מריחת שמן לאחר המקלחת, הם זמן נהדר לבילוי הורה וילד. מריחת בתנועות מעגליות (עם כיוון השעון) על הבטן, ומריחה בתנועות יד רודפת יד על הזרועות והרגליים. תוכלו להצטרף לקורס עיסוי תינוקות או לצפות בהדרכות קלאסיות לעיסוי, הזמינות גם באינטרנט. מומלץ לבצע פעילות מהנה תוך כדי מריחה: שירי אצבעות, דקלומים, סיפורים על פיל שהולך לטייל או נמלה שמדגדגת – הכל כיד הדמיון הטובה עליכם. אפשר לתת לתינוק לשחק עם שפופרת המשחה (הסגורה) בזמן שאתם מטפלים בעור.

בתקופות של התפרצות, הטיפול במצבי אטופיק דרמטיטיס תינוק הרבה פחות נעים לפעוט והאתגר מורכב יותר. בכל זאת מומלץ לנצל את גיל הינקות לרכישת הרגלים, דוגמת:

  • מריחה תכופה של קרם לחות: תינוקות בלאו הכי זקוקים להחלפת טיטול מדי מספר שעות. נצלו את פרק הזמן הזה למריחת קרם לחות
  • כפפות למניעת נזקי גרד: פעוט שהתרגל לישון עם כפפות החל מגיל מספר חודשים, ימשיך לעשות זאת בגיל שנה-שנתיים בלי התנגדות. ניתן לרכוש 'בייביגרו' ופיג'מות לתינוקות הכוללים כפפות מובנות.

התאמת סביבת המגורים (והחינוך)

פעוטות נמצאים פעמים רבות במסגרת חינוכית בחלק ניכר משעות היממה. כל עוד אין הקפדה על סביבת המחיה והדגשים החשובים לטיפול בפעוט, חלק ניכר מהטיפול בילדים ושיפור המצב שלהם יורד לטמיון. הידברות עם הגננות והדרכה בסיסית למטפלות עשויה לסייע גם לילד, גם למטפלות עצמן, וכמובן להורים. שבו עם צוות המעון לשיחה, הביאו עמכם חומר כתוב מוסבר וברור והדגישו בקצרה את הנקודות החשובות לילדכם.

הטיפול במצבים של הופעת אסטמה של העור תינוק הוא מורכב ומתמשך ודורש ערנות ושימת לב תמידיים. השעות אותן ילדינו מבלים במסגרות חינוכיות, לעיתים יכולות להיות נקודות התורפה של שגרת טיפול פעילה וחיובית באסטמה של העור, לשם כך מומלץ וחשוב לעמוד בקשר עם אנשי הצוות הבאים במגע עם הפעוט/ה ולוודא שהם מודעים וערוכים לסייע במקרה הצורך.

במקרה של אטופיק דרמטיטיס תינוקות, יש לבצע התאמה מיטבית של סביבת המחיה – הן בבית והן במסגרת החינוכית בה הוא שוהה (לרוב גן או מטפלת). הדבר בא לידי ביטוי בכמה פעולות חשובות שיש להקפיד עליהן:

  • בדקו את המצעים והשמיכות: במקרה של אטופיק דרמטיטיס תינוקות, ישתמשו במצעים ובשמיכות חלקים העשויים כותנה, ולא סיב סינטטי או מעורב. אם הגן הוא זה שמספק את המצעים, ודאו שהילדים בגן מקבלים סטים מכותנה. יש לציין שהחוק מאפשר לכם ביצוע התאמות רפואיות על פי הוראת רופא.
  • השתמשו באבקת כביסה המותאמת לתינוקות עם ולעור רגיש, וודאו עם הגננות שגן בגן משתמשים במוצרים אלו (הדבר יועיל גם לחברים לגן). בקשו מהגננת שלא להשתמש במרכך כביסה.
  • פעוט אטופי זקוק לסביבה קרירה. במהלך חודשי הקיץ הלוהטים, ודאו שהמזגן עובד בכל שעות היום. טמפרטורה של כ-20 מעלות צלזיוס נחשבת למתאימה
  • עור אטופי עלול להידבק בקלות רבה יותר בחיידקים, וירוסים ופטריות. שמרו על היגיינה בבית. בדקו עם הגננת שבעת החלפת טיטול, היא מקפידה לחתל אותו על חיתול בד נקי.
  • מגע ממושך עם המזון על עור הפנים עלול לגרום לגירוי. לאחר הארוחה, חשוב לשטוף את הפנים במים משאריות מזון. אין להשתמש במגבונים כלל.
  • בדקו  גורמים מעוררי אלרגיה בסביבת הילד, לרבות בדיקה פיזית של שטח הגן ומתן הסברים לגננת לגבי צרכי הילד. יש ילדים שעלולים להיות אלרגיים לדשא, אחרים דווקא לדשא סינטטי. 'פינת חי' וחיות פרווה גם הן מקור מעורר אלרגיות.
  • אם אין בנמצא בגן, ספקו לגננות סבון רחצה מותאם לשטיפת ידיים ופנים.

כמו כן, שגרת הפעילות של התינוק חשובה במקרה של אטופיק דרמטיטיס תינוקות, זאת כיוון שבה מסתתרים פעמים רבות גורמים שעלולים להחמיר אסטמה של העור תינוק:

  • חול והזעה: מגע עם חול והזעה בעת משחק בחצר עלולים לגרום לעור לגירוי. פשרו לפעוט האטופי לשחק במקום מוגן באזור מוצל או קריר, או אפילו בגן הממוזג עצמו.
    דאגו לכך שהילד לא יהיה לבד בינתיים. הציעו לחברים נוספים להשתתף בפעילות הזו, אותה יש להתאים כמובן לגיל וליכולות של הפעוט. בגיל קטן ניתן למשל
    ניתן לאפשר לפעוט להסיע מכוניות קטנות על משטח האוכל, כשהוא יושב חגור בכיסא מותאם גיל.
  • לאחר שהייה בחול (אם לא הצלחתם להימנע מכך), יש לחלוץ לילד נעלים וגרביים, ולהקפיד של שטיפה יסודית במים זורמים. כדאי לספק לצוות הגן קרם למריחה לאחר השטיפה
  • צבעים: בעת התרחשות אטופיק דרמטיטיס תינוקות, לאחר מגע עם צבעי אצבעות או גואש, חשוב להקפיד על שטיפת ידיים, וכרגיל מריחת קרם לחות לאחר השטיפה.
  • כאשר האצבעות מגורות או פצועות, יש למנוע מגע עם דבקים וצבעיים נוזליים. במקום זה, ספקו לו חומרים שאינם מגרים, כמו דבק סטיק במקום דבק נוזלי, מדבקות, צבעי קרש, צבעי פסטל, צבעי גוניס (בקבוקון עם ספוגית).

משתייכות לצוות החינוכי? בנוסף למידע על אטופיק דרמטיטיס תינוקות, מומלץ מאוד לקרוא את המדריך לצוות החינוכי שהכנו עבורכן

אטופיק דרמטיטיס תינוקות: היו שם בשבילם

פעוט זקוק לתחושה שיש מישהו גדול מספיק, חזק מספיק, שמסוגל להכיל אותו כפי שהוא, ולדאוג לטובתו, לרבות במקרה של אטופיק דרמטיטיס תינוקות. אל תחששו להציב את הגבול בהבנה לקושי אך בהחלטיות. אם הילד זקוק למקלחת מסוג מסוים, למריחת משחה או לחבישה, הציבו זאת כעובדה. אל תחששו מבעיטות, בכיות או השתוללות.

במקרה של אטופיק דרמטיטיס תינוקות, דברו עם התינוק, הוא מבין! היו אמפתיים לקושי, הסבירו מה אתם עושים, אך אל תחששו לבצע את הפעולה הנדרשת בגלל התנגדות הילד. כבר מגיל ינקות ניתן להסביר לילד מה אתם עושים, ושהטיפול נועד כדי להקל עליו. אין גיל מוקדם מדי להסבר זה. דברו איתו בזמן הטיפול, הסבירו לו מה קורה ומה הוא חש בגופו. התינוק זקוק לכם כמקור כוח, כסלע איתן להישען עליו. היו שם בשבילו.

חשוב מכל זה: במקרה של אטופיק דרמטיטיס תינוקות, לאפשר שגרת חיים ילדותית ומלאת שמחה, יחד עם ההתמודדות. זכרו שהילד שלכם אינו "מסכן", גם אם הוא צפוי לחוות קשיים. השתדלו לתת לילד הרגשה שהוא כמו כולם ולא לעשות עסק מהמצב. הוא מתמודד ויש לו את הכוח לכך. סמכו עליו!