אטופיק דרמטיטיס (דלקת עור אטופית) היא מחלת עור כרונית המאופיינת ביובש חמור וגרד עז. המחלה משפיעה על כ-5.5% של האוכלוסייה בארץ מבוגרים וילדים. (לפי מחקר המ.מ.מ.) היא מתבטאת במחזוריות של התלקחויות ותקופות רגיעה. תסמיני המחלה כוללים גרד, יובש, אדמומיות ודלקת, והם משתנים בעוצמתם לאורך הזמן. מאחר שהמחלה משפיעה על איכות החיים, חשוב להכיר את אפשרויות הטיפול והניהול שלה.
הבנת הטיפול
אטופיק דרמטיטיס כנראה, נובעת מפגם במחסום העורי, הגורם לאובדן לחות ולהגברת חדירות העור לחומרים מגרים מהסביבה. תגובה זו מובילה להופעת דלקת, גרד ולעיתים גם לזיהומים. לכן, מטרת הטיפול היא לחזק את מחסום העור, להפחית את הדלקת ולמנוע חשיפה לטריגרים-גורמים מגרים.
לא מדובר במחלה מדבקת, אך היא יכולה להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים. היא דורשת ניהול יומיומי, תוך התאמת הטיפול לפי חומרת המצב ותגובת העור.
זיהוי והימנעות מגורמים מחמירים
חלק מהמטופלים מזהים טריגרים סביבתיים שמחמירים את המצב. בין הגורמים האפשריים ניתן למצוא חשיפה לאבק, בדים מגרים כמו צמר וסינתטיים, שינויי טמפרטורה קיצוניים ומזונות מסוימים. וגם מתח נפשי יכול לגרום להתפרצות.
כדי להפחית את השפעת הטריגרים יש לשמור על סביבת מגורים מותאמת: להשתמש בחומרי ניקוי עדינים, לשמור על אוויר לח באמצעות מכשירי אדים, ולהימנע מחשיפה לבשמים כימיקלים וחומרים מבושמים.
טיפול יומיומי ושימור העור
הבסיס לטיפול במחלת אטופיק דרמטיטיס הוא שמירה על לחות העור וטיפול שגרתי. שימוש קבוע בקרם לחות (אמוליאנטים) מסייע בחיזוק מחסום העור ומפחית התלקחויות. מומלץ למרוח את הקרם לפחות פעמיים ביום, ובמיוחד לאחר רחצה. בעת הרחצה, יש להעדיף מים פושרים ולבחור בסבונים עדינים נטולי בישום. חשוב להימנע משפשוף העור במגבת, ולהעדיף ייבוש עדין בטפיחות.
מה עושים בזמן התלקחות המחלה?
כאשר המחלה מתלקחת, העור הופך אדום ומגורה יותר, ולעיתים מופיעה תחושת צריבה. במקרים אלו יש צורך בתוספת טיפולים, הרופא יציע בדך כלל את הטיפולים הבאים:
- משחות סטרואידיות (קורטיזון ברמות שונות) להפחתת הדלקת – השימוש בהן צריך להיות לפי הנחיית רופא. בד"כ לתקופה קצרה. אם א"א לרדת לגמרי מהן, הרופא ימליץ על נעבר הדרגתי למשחות טיפוליות אחרות (להלן) היכולות לשמר מצב משופר.
- מעכבי קלצינורין ועוד (כגון פרוטופיק, אלידל, סטאקוויס) – יכולים לשמש כחלופה לסטרואידים או לטיפול ממושך ומשמר.
- תחבושות לחות (Wet Wraps) – שיטה המסייעת בהפחתת גרד ואדמומיות, בעיקר בילדים הסובלים ממחלת אטופיק דרמטיטיס ילדים.
טיפול בגרד ובהתמודדות עם זיהומים
אחד האתגרים המרכזיים במחלת אקזמה הוא הגרד הבלתי פוסק, שעלול לגרום לפציעת העור ולזיהומים משניים. ניתן להיעזר ב:
- אנטיהיסטמינים – להקלת גרד חמור, בעיקר בלילה.
- טיפול אנטיביוטי מקומי או סיסטמי – במקרים בהם מופיע זיהום חיידקי משני.
- אנטי-ויראליים או אנטי-פטרייתיים – במקרים של הדבקה משנית בעור.
טיפולים נוספים למצב בינוני -קשה
- פוטותרפיה (UVB) טיפול באור המדמה קרני שמש להפחתת דלקת ושיפור מצב העור.
- תרופות מדכאות חיסון (כגון ציקלוספורין, מטוטרקסט, אזתיופרין) – ניתנות במינונים נמוכים ובמעקב רפואי צמוד, משפרות את הדלקת.
טיפולים מתקדמים למצב עקשני בינוני -קשה
למטופלים הסובלים ממחלה עמידה ועקשנית, קיימות אפשרויות טיפול חדשות:
- מעכבי JAK (כגון רינבוק, סיניבנקו, אולמינט – (כדורים המעכבים דלקת באופן ממוקד.
- טיפולים ביולוגיים (כגון דופיקסנט, אבגליס, אולימיוב,) – זריקות הפועלות ישירות על מנגנוני הדלקת.
מטופלים רבים חוו שינוי משמעותי בחייהם, כשעברו לטיפולים מתקדמים!!
התמודדות רגשית וחברתית
אטופיק דרמטיטיס היא לא רק מחלת עור – היא עלולה להשפיע גם על הדימוי העצמי והביטחון של המטופל. ילדים ומבוגרים הסובלים ממנה עשויים לחוות קושי חברתי או רתיעה מצד הסביבה בשל סימני המחלה. במקרים כאלה, חשוב להדגיש את העובדה שאטופיק אינה מדבקת ולעודד השתתפות בפעילויות רגילות.
עבור ילדים, ניתן לשקול הדרכה לצוות החינוכי ושילוב בקבוצות תמיכה. גם טיפול רגשי יכול לסייע בהתמודדות עם ההשפעות הפסיכולוגיות של המחלה.
מעקב רפואי והתמדה בטיפול
כמו בכל מחלה כרונית, ניהול נכון של אטופיק דרמטיטיס דורש מעקב רפואי מתמשך. מומלץ לפנות לרופא בעת החמרה בלתי מוסברת ולבחון התאמות לטיפול לאורך זמן. חשוב להמשיך בשגרת הטיפול גם בתקופות של שיפור, כדי למנוע התלקחויות נוספות.
סיכום
אטופיק דרמטיטיס היא מחלה שניתן לשלוט בה באמצעות טיפול מותאם והתמדה. זיהוי טריגרים, שימור העור ושימוש באמצעים רפואיים במידת הצורך יכולים להפחית משמעותית את ההתלקחויות ולשפר את איכות החיים של המטופלים. אף על פי שהמחלה כרונית, עם ניהול נכון אפשר להגיע לאיזון ולחיים נוחים יותר.
באתר תוכלו למצוא יותר פירוט על כל שלב בטיפול במחלה