חלק ניכר מהסובלים מאטופיק דרמטיטיס (אסטמה של העור) מפתחים רגישות או אלרגיה לאלרגנים שבאוויר מאכלים או חומרים שונים. לכן, אטופיק דרמטיטיס תזונה היא נושא מורכב, כאשר רוב האלרגיות מתחילות כרגישות סביבתית – רגישות לריחות, אבק וחלקיקים אחרים, ורק אח"כ מתפתחת גם האלרגיה למאכלים. אין טעם להימנע ממזונות שונים לפני שיש עדות לאלרגיה. הימנעות מחשיפה למזון לא תמנע את הופעת האלרגיה.
האם זו אלרגיה?
אטופיק דרמטיטיס זו לא אלרגיה. מדובר בשתי תופעות ששייכות לקבוצת המחלות האטופיות, ונובעות מאותה נטייה גנטית. חשוב לטפל בכל אחת מהן בנפרד: לטפל בעור כנדרש ולהימנע מן הגורמים האלרגניים העלולים להחמיר את המצב.
אטופיק דרמטיטיס תזונה- מתי לבדוק אלרגיה למזון?
התייחסות נכונה אל אטופיק דרמטיטיס תזונה היא קריטית כאשר יש עדות להתקפות גרד לאחר אכילת מאכל או התקפות גרד לא מוסברות במשך היום, ואז כדאי לבדוק את האפשרות שהמתמודד אלרגי למזון. לעיתים ניתן לראות החמרה ברורה של הגרד בזמנים קבועים – כמו למשל בליל שבת לאחר הארוחה, או בזמן ארוחת הערב בעת טיגון חביתה. נקודות ציון אלו יכולות לאותת לנו למה המתמודד אלרגי (לדוגמא, התקפת גרד קבועה לאחר הארוחה בליל שבת יכולה לאותת על אלרגיה לדגים).
אבחון אלרגיות מזון: מדריך לבדיקות וזיהוי
בהקשר של אטופיק דרמטיטיס תזונה, כאשר רמת ה IgE גבוהה מהרגיל, ניתן להסיק כי קיימת תגובה אלרגית, גם אם איננו יודעים עדיין מהו גורם האלרגיה. במצב כזה, ניתן לבדוק את רמת הIgE בחשיפה למזונות מסוימים. בדיקה זו נקראת RAST test. מן המטופל ניטלת דגימת דם, ובתנאי מעבדה נבחנת התגובה למזונות מסוימים.
בדיקה זו מתבצעת רק על פי הפניה מרופא אלרגולוג, ומספר המזונות שניתן לבדוק באמצעותה מוגבל למדי. גם בבדיקה זו התוצאות לא תמיד מדויקות, במיוחד אם מדובר ברמת הIgE גבוהה מהרגיל, אך בדיקות אלו טובות בתור התחלה. כאשר נראה לנו כי המתמודד מפתח תגובה אלרגית למזון מסוים, ואנו מתלבטים אם צדקנו או לא, יש בכוחה של בדיקה זו לאשש או לשלול את השערתנו.
בדיקה נוספת המוצעת על ידי רופאים אלרגולוגיים היא תבחין עורי. בבדיקה זו מוחדר אל השכבה העליונה של העור מעט מן הגורם החשוד כאלרגי. במידה וקיימת אלרגיה, יגיב העור בנפיחות מקומית. יעילות בדיקה זו בקרב מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס נתונה במחלוקת.
המלצות לניהול אטופיק דרמטיטיס תזונה
בכל הנוגע אל אטופיק דרמטיטיס תזונה והרגלי אכילה, כאשר איתרתם מזונות שהתגובה האלרגית אליהם גבוהה במיוחד, כדי להימנע גם מהריח שהם מדיפים (שהוא למעשה חלקיקים נדיפים המרחפים בחלל החדר). במיוחד כדאי להימנע מבישול או טיגון המזון האלרגני באזור בו שוהה האדם האלרגי. לדוגמא, במקרה שהתגלתה אלרגיה גבוהה לביצים, כדאי להפסיק להשתמש בביצים בבית לחלוטין. אם אינכם עומדים בכך, לכל הפחות הימנעו מטיגון או בישול מאכל המכיל ביצה כאשר האדם האלרגי שוהה בבית.
כחלק מניהול התזונה, כאשר איתרתם מזונות שהתגובה האלרגית אליהם היא נמוכה, והתגובה אינה חזקה, כדאי להמשיך לתת את המזון במינונים נמוכים. ודאו עם הרופא האלרגולוג שאין סכנה בכך.
אטופיק דרמטיטיס תזונה- בדיקת אלרגיה למזון באופן עצמאי
בהקשר של אטופיק דרמטיטיס תזונה, גם בדיקת RAST איננה פתרון מלא לאיתור המזונות האלרגנים, משום שהיא בודקת רשימה קצרה למדי של מאכלים אפשריים.
קיימת דרך לאתר אלרגיות למזון ברמת אמינות גבוהה, ובאופן עצמאי. השיטה נקראת Elimination, והיא פועלת ע"י בידוד המזונות והפרדה ביניהם.
בשלב הראשון, מבססים תזונה על מאכלים שידועים בכך שאינם מעוררי אלרגיה: במשך ארבעה ימים אוכלים אך ורק אורז, בשר עגל לא-מעובד ואגסים מבושלים. כחלק מתהליך ניהול אטופיק דרמטיטיס תזונה, לאחר ארבעה ימים אלו, מוסיפים מאכל אחד בלבד, בכמות רבה, ובודקים את נצפתה תגובה אלרגית.
ארבעה ימים הוא פרק הזמן שהמערכת החיסונית 'נפרדת' לחלוטין מן המאכל. בתוך אותם ימים, יכולה להופיע תגובה אלרגית, ולא בהכרח נדע למה לקשר אותה. זו הסיבה שחשוב לחכות ארבעה ימים בין הוספת מאכל אחד למשנהו. יישום השיטה מתאים בעיקר אצל תינוקות הניזונים ממזון אחד (תמ"ל), ואנו מתחילים לשלב מזונות נוספים בתזונה שלהם.
אלרגיה למזון – יומן חשיפה
דרך נוספת, שעשויה להחליף את שיטת הבידוד בהקשר של אטופיק דרמטיטיס תזונה, היא ניהול יומן חשיפה. יש לשים לב – הדרך הזו אמנם קלה יותר לביצוע, אך אמינה פחות.
במסגרת ניהול אטופיק דרמטיטיס תזונה, ע"פ שיטה זו, מנהלים יומן חשיפה עבור האדם האלרגי. רושמים את המזונות שנחשף אליהם, ואת הפעילויות העיקריות שהיו בסדר יומו, ומציינים את המועד בו הופיעה תגובה אלרגית.
לאחר פרק זמן של מס' שבועות, ניתן להתבונן אם נצפה מתאם מסוים בין חשיפה למזונות מסוימים, לבין הופעתה של התפרצות אלרגית. כחלק מתהליך מעקב אטופיק דרמטיטיס תזונה, כמו שהזכרנו לעיל, התגובה האלרגית עשויה להתייחס לחשיפה שארעה בטווח זמן של ארבעה ימים לפני ההתפרצות. לכן, איתור אלרגיה באמצעות היומן בלבד אינו אמין לחלוטין, אך בכל זאת עשוי לסייע.
אטופיק דרמטיטיס תזונה- זיהוי ומעקב אחר אלרגיות
בהקשר של אטופיק דרמטיטיס תזונה, חשוב לציין שדף זה מתייחס לאיתור אלרגיות למזון בלבד. חשוב לשים לב כי תיתכן אלרגיה גם לצמחים, כימיקלים, עובש אבק ועוד. במסגרת ניהול תזונה, איתור אלרגיה למזון מסוים פעמים רבות תלויה בערנות האדם האלרגי (או ההורים, כשמדובר בילד צעיר). ערנות עשויה לעזור לזהות מהו אותו מזון המעורר את התגובה.
לצורך אבחון וטיפול, ניתן להשתמש באחת משלושת השיטות הבאות:
1. בדיקה על ידי אלרגולוג: תבחין עורי או בדיקת דם Rast test
2. בידוד מאכלים – Elimination
3. ניהול יומן חשיפה