אטופיק דרמטיטיס, המוכר גם כאקזמה, הוא מצב עורי כרוני שמשפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם. המחלה מתאפיינת בעור יבש, מגרד, אדום ומודלק, וההתמודדות עמה יכולה להיות מאתגרת ביותר. לשמחתנו, בשנים האחרונות נרשמה התקדמות משמעותית בתחום הטיפולים לאטופיק דרמטיטיס, ואחד מהטיפולים החדשניים ביותר הוא סיבינקו (CIBINQO) תרופה פומית מקבוצת מעכבי JAK שמציעה אפשרות חדשה לניהול המחלה.
מהי סיבינקו?
סיבינקו (CIBINQO) ששמה הגנרי הוא אברוסיטיניב (abrocitinib), היא תרופה מרשם המיועדת לטיפול באטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית עד חמורה. בניגוד לטיפולים מקומיים רבים (כמו משחות סטרואידים), סיבינקו ניטלת בצורת כדור פעם ביום, והיא פועלת באופן מערכתי מבפנים החוצה. אחד היתרונות הבולטים של סיבינקו הוא שהתרופה נטולת סטרואידים, ופועלת באופן פרואקטיבי – כלומר, היא עובדת ברציפות, יום ולילה, גם בתקופות של התלקחויות וגם בתקופות רגיעה, כדי לסייע בשליטה על המחלה.
כיצד סיבינקו פועלת?
סיבינקו שייכת למשפחת תרופות המכונות מעכבי JAK (Janus Kinase Inhibitors) תרופות אלו פועלות על ידי עיכוב אנזימים ספציפיים הקשורים למערכת החיסון. כאשר המערכת החיסונית פעילה יתר על המידה, כפי שקורה באטופיק דרמטיטיס, היא גורמת לדלקת ולתסמינים הנלווים למחלה. סיבינקו מתערבת בפעילות של אנזימי JAK ובכך מסייעת להפחית את הדלקת ואת התגובה החיסונית המוגזמת שגורמת לסימפטומים של אטופיק דרמטיטיס. בצורה זו, התרופה מסייעת לא רק בטיפול בסימנים הנראים לעין, אלא גם בהפחתת הגירוד העז שמאפיין את המחלה.
יעילות הטיפול בסיבינקו
לפי המחקרים הקליניים של יצרן התרופה שכללו 778 אנשים, הוכח כי סיבינקו יעילה משמעותית בהשגת עור נקי או כמעט נקי בהשוואה לפלצבו (תרופת דמה). לאחר 3 חודשי טיפול, 26% מהמטופלים שנטלו 100 מ"ג סיבינקו השיגו עור נקי או כמעט נקי, 41% מהמטופלים שנטלו 200 מ"ג סיבינקו השיגו עור נקי או כמעט נקי, ורק 8% מהמטופלים שנטלו פלצבו השיגו תוצאות דומות. לסיבינקו יתרון משמעותי נוסף: התרופה מספקת הקלה מהירה בגירוד, אחד הסימפטומים המטרידים ביותר של אטופיק דרמטיטיס. מחקרים הראו שרבים מהמטופלים חוו הקלה בגירוד כבר אחרי שבועיים בלבד מתחילת הטיפול.
מינון ותדירות השימוש
סיבינקו ניטלת פעם ביום. המינון ההתחלתי המומלץ הוא 100 מ"ג. אם התגובה לטיפול אינה מספקת, הרופא המטפל עשוי להגדיל את המינון ל-200 מ"ג. עם זאת, חשוב להשתמש במינון היעיל הנמוך ביותר שמאפשר לשמור על תגובה חיובית לטיפול. אם גם המינון של 200 מ"ג אינו יעיל דיו, הרופא עשוי להמליץ על הפסקת הטיפול.
תופעות לוואי אפשריות
כמו כל תרופה, גם לסיבינקו עלולות להיות תופעות לוואי, וחשוב להיות מודעים להן. תופעות הלוואי השכיחות ביותר כוללות הצטננות, בחילה, כאבי ראש, הרפס סימפלקס (כולל פצעי קור), עלייה ברמת קראטין פוספוקינאז בדם, סחרחורת, זיהום בדרכי השתן, עייפות, אקנה, הקאות, כאבי פה וגרון, שפעת, שפעת קיבה, זיהום חיידקי בעור, לחץ דם גבוה, פריחה אלרגית בעור, כאבי בטן, שלבקת חוגרת (הרפס זוסטר), וספירת טסיות נמוכה.
למי מתאימה סיבינקו?
סיבינקו מיועדת למבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית עד חמורה, שלא הגיבו בצורה מספקת לטיפולים מקומיים, או כאשר טיפולים אלו אינם מומלצים. עם זאת, ישנם מצבים בהם אין להשתמש בסיבינקו, ובהם זיהום פעיל, ספירת דם נמוכה מדי (לימפוציטים, נויטרופילים, תאי דם אדומים או טסיות), ונשים בהריון או מיניקות מכיוון שלא ידוע אם סיבינקו עלולה לפגוע בעובר או אם היא עוברת לחלב אם.
בטיחות ותופעות לוואי של סיבנקו
הבטיחות של סיבנקו נבדקה לעומק במסגרת ניסויים קליניים רחבי היקף, והנתונים מצביעים על כך שהטיפול בטוח לשימוש הן בטווח הקצר והן לטיפול ממושך. מרבית תופעות הלוואי שתועדו הן קלות וניתנות להתמודדות במסגרת טיפול רפואי שגרתי. בין התופעות הנפוצות ניתן למצוא תחושת בחילה, כאבי ראש ופריחה עורית המזכירה אקנה. בנוסף, מאחר שסיבנקו משפיעה על מערכת החיסון, קיים סיכוי מוגבר להופעת זיהומים מסוימים, ובמיוחד נגיף ההרפס. עקב כך, חשוב להיות תחת השגחה רפואית קבועה במהלך הטיפול. מידע מפורט על תופעות הלוואי האפשריות, אמצעי זהירות והנחיות למעקב מופיע בעלון לצרכן הזמין באתר משרד הבריאות.
כמה זמן לוקח עד שרואים שיפור עם סיבינקו?
רבים מהמטופלים מדווחים על הקלה בגירוד כבר לאחר שבועיים. שיפור משמעותי במראה העור מתרחש בדרך כלל לאחר מספר חודשי טיפול.
האם ניתן ליטול סיבינקו יחד עם טיפולים מקומיים?
כן, בדרך כלל ניתן לשלב סיבינקו עם טיפולים מקומיים כמו משחות לחות. עם זאת, חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי השילוב המתאים של טיפולים.
האם ילדים יכולים ליטול סיבינקו?
סיבינקו אושרה לשימוש במבוגרים. לגבי שימוש בילדים ומתבגרים, יש להתייעץ עם רופא ילדים מומחה או רופא עור.