פוטותרפיה – פירוש המילה 'טיפול באמצעות קרני אור'.
קרני אור אולטרה-סגולות משפיעות על העור לטובה במספר דרכים: הן מורידות את רמת הדלקתיות בעור, משמידות תאים פתוגניים (מחוללי מחלה) ברקמת העור, ומסייעות להחלמה של עור פגוע. טיפול זה מותאם לרוב לכל מטופל באטופיק דרמטיטיס, וכולל חשיפה לאורכי גל מסוימים, המכוון לעורו הפגוע של המטופל. הטיפול הוכח כיעיל גם בילדים, בערך מגיל ארבע (יש גישות שונות לגבי הגיל הנמוך ביותר בו אפשר להציע טיפול פוטותרפי).
כיצד מתבצע טיפול פוטותרפי?
הטיפול ניתן בדרך כלל בכ 2-4 פעמים בשבוע תוך כדי אשפוז יום או במכון ייעודי לפוטותרפיה. הטיפול נמשך בין ארבעה שבועות לשלושה חודשים, המינון מותאם לסוג העור של המטופל ומתחיל מזמן מעוט ביותר של כמה שניות ועולה בהדרגה עד לכמה דקות על מנת לאפשר לעור להתרגל לקרינה.
מכוני הפוטותרפיה פועלים בשיתוף קופות החולים, וההפנייה נעשית דרך רופא מטפל.
האם קיימים סיכונים בטיפול פוטותרפיה?
הטיפול בפוטותרפיה נחשב יחסית לבטוח, אולם כמו כל טיפול רפואי, יש צורך בזהירות מתופעות הלוואי.
מאחר וטיפול זה חושף את הגוף לקרינת אולטרה סגולה שנחשבת בחשיפה מצטברת למסרטנת, היא עלולה במקרים נדירים להיות קשורה גם בהופעת סרטן העור, לרבות סרטן מסוג מלנומה ולכן כדאי למטופלים בטיפול זה להימנע מחשיפה לשמש בחיי היום יום, כדי להפחית את הסיכון לסרטן העור, ובכל חשיפה הכרחית להקפיד על שימוש במסנני קרינה.
פוטותרפיה – תופעות לוואי
למרות שההקרנה מהמכשיר מכוונת לאזור יעד מסוים, הטיפול בפוטותרפיה עלול לגרום להופעת כוויות שטחיות על גבי העור. בנוסף, עלולים להופיע עקצוץ ואדמומיות על העור, שיזוף של העור או גרד. כמו כן, הטיפול עלול להאיץ תהליכי הזדקנות של העור.
מומלץ להגן על העיניים באמצעות משקפי מגן או משקפי שמש טובים מפני חשיפה לקרינה לא רק בשעת הטיפול אלא למשך 12 שעות לפחות ביום הטיפול, כדי להפחית הסיכון לקטרקט.
למי הטיפול לא מתאים?
הטיפול בפוטותרפיה אינו מתאים לחולים הסובלים מרגישות לאור השמש (פוטוסנסטיביות), וכן למי שנוטלים תרופות שמגבירות את הרגישות לשמש. וכן לחולים שהם בעלי סיכון מוגבר ללקות בסרטן העור.