איך בוחרים סבון רחצה ושמפו למתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס?
שאלה נפוצה מאד בקרב המתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס, היא איך בוחרים סבון רחצה ושמפו מתאימים לעור האטופי. ניקיון הגוף חשוב מאד לעור אטופי, התרבות חיידקים יכולה להחמיר את הדלקת בעור. עם זאת הסבון מטבעו מייבש מאד את העור ובנוסף מכיל בדרך כלל חומרים נוספים מגרים ומזיקים לעור הרגיש, כך שבחירה לא נכונה של סבון לעור מגורה עלולה להחמיר את הבעיה משמעותית. מנגד, תכשירים שמותאמים עשויים להקל על התסמינים ולשפר את איכות החיים של הסובלים מהבעיה.
למה סבון יכול להזיק לעור אטופי?
סבון רגיל מכיל חומרים מגוונים: חומרים פעילים, אשר מסייעים לפרק את הפסולת שעל העור. חומרי בישום, חומרים שייתנו את המרקם שלו, חומרי קצף וחומרים משמרים שימנעו התפתחות של עובש ופטריות.
הכשל במחסום העורי שיש לחולי אטופיק דרמטיטיס יוצר חדירות ורגישות גבוהה בעור, דבר שמתעצם ומחריף על ידי שילוב של חומרים מגרים בסבון, כמו SLS – חומר שיוצר את הקצף, או פרבנים – חומר משמר, ושאר החומרים הפעילים בסבון שמעוררים את הפריחה והגירוי שגורר את הגירוד.
מה ה-PH שמתאים לעור אסטמתי?
PH היא יחידת מדידה המשמשת למדידת החומציות או הבסיסיות של חומר, באמצעות סולם ערכים של 1 עד 14. מלבד החומרים המגרים שיש בסבון ומוצרי ניקוי העור, רוב הסבונים מכילים pH של 9 או 10 – רמה שמפרה את האיזון הטבעי של העור. לעור האטופי זה חמור יותר ואף גורם נזק, כך שבבחירת סבון אסטמה של העור חשוב להקפיד על רמות pH נאותות.
רמה חומצית נעה בין 1 ל-7 רמה בסיסית נעה בין 14-7, ה-PH הבריא של העור נע בין 4 ל-5.5 PH ולכן העור נקרא חומצי. בדרך כלל מתפתחת סביב העור מעטפת חומצית, המשמשת שכבת הגנה מפני חיידקים ומזהמים, ומחסלת אותם, משום שהם אינם יכולים לחיות ברמת חומציות נמוכה מתחת ל-4PH. למעטפת החומצית המגנה על העור חשיבות רבה גם בשמירה על הלחות והגמישות של העור.
מפגש של העור עם סבונים בעלי PH בסיסי גבוה (כמו גם עם מזג אוויר קיצוני (חם או קר), מגע עם מים, חומרי ניקוי בעלי PH בסיסי) עלולים לפגוע במעטפת החומצית של העור, לייבש אותו ולחשוף אותו עוד יותר לפגעי הסביבה.
איזה סבון רחצה טוב לאטופיק דרמטיטיס?
שלושת המרכיבים שיוצרים תכשיר ניקוי מתאים לעור אטופי הם:
- מינימום חומרים כימיים
- PH נמוך
- מרכיב מעשיר ומשמר לחות.
כיום מיוצרים סבונים רבים מותאמים לעור יבש ורגיש במיוחד ומשווקים בבתי מרקחת וחנויות טבע, חלקם על בסיס טבעי לגמרי וחלקם כימיים אבל ללא החומרים המזיקים. מה שחשוב זה לשים לב למרכיבי אותו סבון אסטמה של העור ולדאוג לשמן את העור מיד אחרי הרחצה.
בנוסף העור שלנו הוא אישי ואינדיבידואלי, צריך לנסות מספר סבונים עד שמוצאים את התכשיר הנח והיעיל.
שמות החומרים באנגלית שכדאי לשים לב להתרחק מהם (וזה נכון לעיתים גם במקרה של שמפו אטופיק דרמטיטיס):
- פרבנים:methylparaben, propylparaben, and butylparaben – להרחבה, מוזמנים לקרוא את המחקר הבא
- מבשמים: Fragrance
- מקציפים: SLS, Sulfates
- חמרים אנטיספטים: Triclosan