ראשי » אטופיק דרמטיטיס טיפול - שיקום » אטופיק דרמטיטיס – טיפול באמצעות משחות המכילות סטרואידים
טיפול ‘קו ראשון’ באטופיק דרמטיטיס הוא טיפול באמצעות משחות המכילות סטרואידים.
ברוב המקרים, יחד עם אבחון מחלת העור יופיע מרשם למשחת אלוקום, יומובט, או משחה סטרואידלית אחרת.
הגוף שלנו מייצר סטרואידים באופן טבעי. מדובר בחומרים כימיים, מכמה סוגים, שחיוניים לקיומו של הגוף. אחד מהם הוא הקורטיזון – שהוא הקורטיזון הטבעי שמייצר הגוף. בין שאר תפקידיהם, הסטרואידים משתתפים בתהליכי ריפוי של דלקות.
כשיש מצב של דלקת בגוף, מוסיפים קורטיזון סינטטי ‘מבחוץ’ כדי לסייע לגוף להתגבר על הדלקת.
נדגיש – הקורטיזון אינו יכול לרפא אטופיק דרמטיטיס. תפקידו הוא להקל על הסימפטומים שלה.
כאמור, סטרואידים (קורטיזון) הם יעילים מאד בהפחתת הדלקת המתפתחת בעור האטופי. אמנם, הם אינם מטפלים באטופיק מן השורש. העור נשאר פגוע, והמחסום העורי אינו משוקם. בכל זאת, יש חשיבות גם להשגת רגיעה זמנית, שמאפשרת לגוף לשקם את עצמו, ומונעת התפתחות של החמרה וזיהומים.
חשוב לשים לב – גם הימנעות מטיפול גורמת לנזק! זיהומים חוזרים ודלקת בלתי פוסקת גורמת גם היא נזק לעור, לא פחות משימוש בקורטיזון.
בכל זאת, הסטרואידים זכו לשם רע אצל המטופלים, וזאת משום תופעות הלוואי שלהם: אטרופיה – העור נהיה דק יותר ויכול לפתח סימני מתיחה (סטריה), פריחה סביב הפה, שיעור יתר ובמקרים שהשימוש רציף, וניתן גם דרך הפה או בזריקות, עלולה להיות אפילו הפרעה בגדילה.
לסיכום, שם המשחק הוא איזון. ליהנות מההקלה שמאפשר הקורטיזון, להשתמש בו בשעת הצורך כדי לשקם את העור ולאפשר לו להחלים, וביחד עם זאת – שיהיו כמה שפחות תופעות לוואי.
1. יש רמות שונות של קורטיזון, מקל ועד כבד. (פרוט במאמר המורחב) השתמשו במשחות המכילות סטרואידים על פי הוראת הרופא, והעדיפו קורטיזון קל על פני חזק יותר, כל עוד שהקל מספק את ההקלה הנדרשת.
2. הקפידו על מריחת קרם לחות באופן קבוע, פעמיים עד ארבע ביום, במקביל לשימוש בקורטיזון.
3. בהתייעצות עם רופא, ניתן לדלל קרם סטרואידים בתוך קרם לחות ‘רגיל’, ומשחה סטרואידלית ניתן לדלל בפרפין לבן. כך תוכלו להשתמש בכמות מעטה יותר לאזור רחב הרבה יותר.
4. אין לחבוש אזור המרוח בקורטיזון, משום שהחבישה מגבירה את עוצמת הסטרואידים.
5. בתוך שבועיים רדו לשימוש במשחה עם קורטיזון ברמת עוצמה חלשה (כמו אפלומיצין), ואחר כך הקפידו על טיפול משמר.
6. נסו להגיע להפסקות משמעותיות בין תקופות השימוש בסטרואידים.
לעמת הטיפול במשחות המכילות סטרואידים, שהוא בטוח ומומלץ במידה, מתן סטרואידים בכדורים או בזריקות מומלץ פחות.
תופעות הלוואי הרבה יותר משמעותיות, כולל השפעה אפשרית של עיכוב בגדילה. אם הומלץ לכם לטפל בסטרואידים באופן מערכתי, כנראה שמצב הדלקת חריף כל כך עד שיש צורך במינון מוגבר כדי להשיג הטבה מיידית. יחד עם זאת, זהו איתות שיש לחפש פתרון קבוע אחר.
ייתכן שזהו הזמן המתאים לעבור לטיפול במשחות אימונומודלטוריות, ואולי לנסות שיטות טיפול מערכתיות כמו פוטותרפיה , או דופיקסנט (דופיקסנט מיועדת לחולים מעל גיל 18 בלבד).
המידע והתכנים באתר נועדו להרחיב את דעת הקורא, ואינם מהווים חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא. כל חומר רפואי המופיע באתר זה הינו אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו בדרך כלשהי יעוץ רפואי ו/או המלצה לטיפול ו/או תחליף לטיפול. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת ומאדם לאדם, על כן יש להיוועץ באופן אישי עם איש מקצוע מתאים באשר לטיפול הנדרש. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד ומסיר מבעלי האתר כל אחריות.
העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס (אסטמה של העור)