מופיע לכם פריחה בקפלי הידיים או על הצוואר של הילד ואתם שואלים את עצמכם: האם זה אטופיק דרמטיטיס? אז כמובן שאבחון והתווית טיפול נעשה על ידי רופא עור, בכל זאת נסקור את המאפיינים העיקריים שמעידים על דלקת עור אטופית ואפשרויות הבדיקה אותם יכול הרופא לבצע.
המאפיינים העיקריים של א.ד. הם אלו שקיימים אצל רוב המאובחנים, במידה ומתקיימים שניים או יותר מתוכם עלול הרופא לקבוע שמדובר באטופיק דרמטיטיס:
למעשה האבחון נעשה על ידי בדיקה חיצונית של רופא העור וברוב המקרים מבט חטוף אחד והרופא מודיע – אטופיק דרמטיטיס.
לפני התווית תכנית טיפול הרופא ינסה לברר על ידי מספר שאלות, על ההיסטוריה המשפחתית והאישית בנוגע לתופעות ולבדוק הימצאותם של סימפטומים נוספים אפשריים.
הכינו את עצמכם לשאלות כמו: מתי הופיעה הפריחה לראשונה? היכן בגוף זה הופיע? מה עוצמת הגרד? האם יש בני משפחה או דור קודם עם מחלות אטופיות? האם הפריחה הופיעה סמוך למאכל, מקום או תקופה מסוימת? אולי יסייע לכם לרשום לעצמכם פרטי מידע רלוונטי בטרם תבואו לדרמטולוג בפעם הראשונה.
מאפיינים נוספים ומצויים באטופיק דרמטיטיס הינם: הופעה ראשונית לפני גיל שנתיים, אדמומיות בוערת, פצעים פתוחים, והפרשות בעלות ריח טיפוסי, דלקת עיניים אביבית, עיבוי העור, חוסר שינה, מצב רוח נפשי ירוד, אלרגיות למאכלים או כימיקלים.
בחלק מהמקרים מופיעים סימפטומים שאינם קשורים לאטופיק דרמטיטיס אלא מצביעים על מחלה נוספת מקבילה. זה יכול להיות מחלת עור כמו סבוריאה או פסוריאזיס וזה יכול להיות מחלה שונה כמו אסטמה נשימתית או צליאק.
בכדי לזהות או לשלול מחלות נוספות יכול הרופא לבחור במספר בדיקות שיסייעו להשיג אבחנה מבדלת. בדיקת דם, בדיקות אלרגיה או ביופסיה ישמשו לשלילת או זיהוי מחלות אחרות.
לאחר שאובחנה המחלה, כולל קביעת חומרת המחלה, הרופא ימליץ על תכנית טיפול באטופיק דרמטיטיס בהתאם למצב הקיים ובמטרה לאזן בין הטיפול המיידי לשיקום העור הפגוע ובין השימור בתקופות רוגע.
חשוב לציין בשלב זה את חשיבות בחירת רופא עור מתאים, בפרט במקרה שהאבחון הראשוני התקיים אצל רופא משפחה, רצוי בהקדם לקבוע תור אצל רופא עור שילווה אתכם.
אנו ממליצים מאד לקרוא וללמוד כמה שיותר בנוגע להתנהלות וטיפול באטופיק דרמטיטיס, כפי שתלמדו המחלה מושפעת ממגוון היבטים והיכולת להתמודד ביעילות תבוא מתוך מבט רחב והוליסטי, על ידי התאמת אורח החיים והרגלי ההתנהלות באופן מיטבי ומועיל.
אמנם אטופיק דרמטיטיס היא מחלה כרונית בהגדרתה, אך ניתן להשפיע עליה, להקל עליה ולמתן את חומרתה במידה משמעותית. בנוסף, מעודד לדעת כי 80% מאלו החולים במחלה כילדים, מחלימים כליל מ AD עם התבגרותם.
המידע והתכנים באתר נועדו להרחיב את דעת הקורא, ואינם מהווים חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא. כל חומר רפואי המופיע באתר זה הינו אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו בדרך כלשהי יעוץ רפואי ו/או המלצה לטיפול ו/או תחליף לטיפול. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת ומאדם לאדם, על כן יש להיוועץ באופן אישי עם איש מקצוע מתאים באשר לטיפול הנדרש. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד ומסיר מבעלי האתר כל אחריות.
העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס (אסטמה של העור)