Dyshidrotic Eczema – הינה צורה נפוצה של אקזמה המתבטאת בפריחה בעור כמו עקיצות בידיים ו/או ברגליים, נקודות אדומות על העור, גירודים בידיים, גירוד בכף הרגל ובהמשך שלפוחיות קטנות, מגרדות על קצוות האצבעות, הבהונות, כפות הידיים ו/או כפות הרגליים. היא שכיחה פי שניים אצל נשים לעומת גברים.
הגורם להופעת האקזמה אינו ידוע וחשוב להדגיש: היא אינה מדבקת כלל.
ישנן מספר סיבות, טריגרים וגורמי סיכון
• לחות יתרה (זיעה) בכפות הידים והרגליים
• מתח נפשי, לחץ, סטרס
• תגובה אלרגית בעור
• חשיפה למתכות (ניקל, קובאלט ועוד)
• נטייה משפחתית לאקזמה
• רקע אישי עם קונטאקט דרמטיטיס, אטופיק דרמטיטיס, המכונה גם אסטמה של העור, או קדחת השחת
תסמינים ואבחון לאקזמה דיסהידרוטיק
אקזמה דיסהידרוטיק ידועה להתפרץ בתדירות גבוהה יותר במהלך עונת האביב. השלפוחיות יכולות להופיע בפתאומיות אך בדרך כלל מתחילות כפצעים או נקודות אדומות קטנות על העור או בעומק העור מלוות בגרד עז והרגשת כוויה על העור. השלפוחיות עשויות להישאר שבועיים עד שלושה שבועות לפני שהן מתחילות להתייבש. מקום השלפוחיות נעשה כואב וגורם לסדקים בעור או לעור להרגיש עבה ומתקלף.
אקזמה דיסהידרוטיק יכולה להתחלף במראה עם אטופיק דרמטיטיס או דלקת עור ממגע.
בכדי לטפל באופן מיטבי, חשוב להבין באיזה סוג של אקזמה מדובר. הדרך הבטוחה לדעת זאת היא לקבוע פגישה עם הרופא שלך.
טיפול באקזמה דיסהידרוטיק
כמו שאר סוגי הדרמטיטיס, אין תרופה או טיפול שיכולים לרפא את המחלה בעור, אך התנהלות מושכלת ושימת לב יכולים להשיג שיפור והקלה ניכרים.
טיפול בסיסי עבור דיסהידרוטיק, כולל השריית הידיים והרגליים במים קרים או הנחת תחבושות רטובות (קומפרסים) במשך 15 דקות לאזור הפגוע פעמיים עד ארבע פעמים ביום ואחריו קרם לחות עשיר או קרם בונה עור.
במקרים חמורים יותר ירשום הרופא סטרואידים מקומיים, משחות אימונומודולטוריות או ימליץ על פוטותרפיה. במצבי גרד חזקים אפשר לבקש תרופות אנטיהיסטמיניות לשיכוך הגירוי.
במידה והאקזמה מתפרצת באופן שיש לחשוש שזו תגובה אלרגית, יש מקום לבדוק רגישויות בכדי לסייע באיתור טריגרים בסביבה.
במקרים רבים מתלווה לאקזמה דלקת המצריכה טיפול אנטיביוטי, מחקרים הראו שחלק מהסובלים מדיסהידרוטיק לא הצליחו להשיג שיפור בעקבות הדלקת שלא טופלה כראוי.
מתח נפשי ולחץ מתמשך נמצאו כמשפיעים משמעותית על הימצאות או החמרת דיסהידרוטיק, אם אכן אורח החיים היום יומי מלא בסטרס, יש מקום לבחון טיפול או לנסות דרכי הקלה שונים בכדי לאפשר החלמה וריפוי של העור.
אין דרך בטוחה למנוע דיסהידרוטיק, עם זאת טיפוח העור בקרמי לחות יכול לעזור לשפר את העור ולחזק אותו מפני גירויים. רצוי ללמוד מה מעורר את הגרד כדי להימנע (לדוגמא, תכשיטים מצופה מתכת) והדבר החשוב ביותר לזכור הוא להיות עקבי.