אקזמה באוזן

אקזמה באוזן
קטגוריות
אקזמה באוזן
אקזמה יכולה להתפתח כמעט בכל אזור בגוף ועל גבי העור, לכן גם אזורים של עור עדין כמו אזור האוזן יכול...
שתף ברשתות החברתיות

אקזמה יכולה להתפתח כמעט בכל אזור בגוף ועל גבי העור, לכן גם אזורים של עור עדין כמו אזור האוזן יכולים להיפגע ממנה. אקזמה מאחורי האוזן היא מצב יחסית שכיח, בתוך האוזן זה יותר נדיר. אם אתם או ילדכם סובלים מאקזמה באוזן, חשוב להבין מה גורם לה, ומה אפשר לעשות בכדי לטפל בה ולמנוע אותה.

מהי אקזמה באוזן?

אקזמה, באופן כללי, היא דלקת של העור שמתאפיינת בדרך כלל בגרד, אדמומיות, קילוף וכאב. כ-30-20 אחוזים מכלל הילדים וכ-10-2 אחוזים מכלל המבוגרים סובלים מאקזמה, כשהגורם העיקרי לה הוא אטופיק דרמטיטיס – מחלה דלקתית כרונית של העור.

אקזמה יכולה להתפתח כמעט בכל אזור על גבי העור, אך שכיחה ביותר בעור הפנים ובקפלי הגוף ולכן מצויה גם מאחורי האוזן.   זה יתבטא על פי רוב בגרד, אדמומיות, פצעים לחים, ולעתים קרובות עם הפרשות ומוגלה. כשזה מופיע על האוזן עצמה ובתוך האפרכסת.  יתבטא יותר ביובש גרד ואדמומיות. חשוב לדעת מה גורם לה וכיצד לטפל בה.

מהם הגורמים להתפתחות אקזמה באוזן?

הגורם השכיח ביותר להתפרצות אקזמה בכל מקום בגוף יהיה אטופיק דרמטיטיס – מחלת עור דלקתית כרונית שמתפרצת באופן תקופתי. במצבים של אקזמה באוזן, באופן ספציפי, ישנם כמה  גורמים שיכולים להיות רלוונטיים לא פחות:

  • תגובה אלרגית – אקזמה אלרגית, או קונטקט דרמטיטיס, היא אחד הגורמים השכיחים ביותר להתפרצות של אקזמה באוזן. תכשיטים, תכשירים קוסמטיים, מוצרי שיער ואפילו אוזניות וטלפונים סלולריים – כל אלה יכולים להוביל לתגובה אלרגית שתתבטא בתור אקזמה באוזן.
  • חילופי עונות – בעיקר במבוגרים, חילופי עונות יכולים להוביל גם הם להתפתחות של אקזמה באוזן. המעבר מעונה "רטובה" לעונה "יבשה" עלול להיות משמעותי – אביב שהופך לקיץ יבש, או סתיו גשום שהופך לחורף קר שבתחילה גם יכול להיות יבש (המצב שגורם להכי הרבה אקזמה תגובתית).

איך מטפלים באקזמה באוזן ומאחוריה?

הטיפול באקזמה באופן כללי הוא באמצעות טיפול תומך – שמירה על לחות והיגיינה של האזור. לרוב טיפול זה יספיק, כי אקזמה באוזן היא מצב שחולף בכוחות עצמו אם שומרים על האזור נקי ומטופל היטב. במידת הצורך ובהמלצת רופא ניתן להשתמש גם במשחות סטרואידליות, טיפות אוזניים או טיפולים רלוונטיים אחרים. לפי המלצת רופא ייתכנו משחות אנטיביוטיות. לאקזמה מאחורי האוזן אנו יכולים להמליץ על משחה עם אבץ (ללא מרשם) שיכולה לעזור במקרים קלים, לייבש ולסגור את הפצעים וכן לעזור בעת הירידה מקורטיזון. מכיון שעלולות התלקחויות חוזרות, חשוב לדעת גם איך למנוע אקזמה באוזן, ולא רק איך לטפל בה.

האם ניתן למנוע אקזמה באוזן ומאחוריה?

גם כאן, המפתח הוא היגיינה של האוזן, במיוחד אם אתם יודעים שמדובר באיזור רגיש שאתם או ילדיכם נוטים לפתח בו אטופיק דרמטיטיס תינוק. הימנעות מתכשירים קוסמטיים או תכשירי שיער מזיקים, אלרגנים שכיחים, הימנעות ממים רותחים במקלחת ושמירה על לחות האזור בעונות יבשות – כל אלה יכולים לסייע במניעת התלקחויות חוזרות של אקזמה באוזן.

הגורמים העיקריים ליובש וקילוף באוזן

יובש וקילוף באוזן הן תופעות נפוצות שיכולות להיגרם ממגוון סיבות. הגורמים השכיחים כוללים חשיפה לתנאי סביבה קיצוניים כמו חום או קור מוגזם, שהייה ממושכת בסביבה עם מיזוג אוויר, ושימוש בתכשירי ניקוי חזקים לאוזן. בנוסף, שימוש תכוף באוזניות, בעיקר אלה שאינן מאווררות כראוי, יכול להוביל להצטברות זיעה ולחות שבתורן גורמות ליובש וקילוף כתגובת נגד של העור. גם מחלות עור כמו פסוריאזיס ואקזמה, או אלרגיות לחומרים שונים, עשויות להתבטא בתסמינים אלו.

טיפול ומניעה של יובש וקילוף באוזן

הטיפול ביובש וקילוף באוזן מתחיל בזיהוי הגורם ובטיפול ממוקד בו. חשוב לשמור על היגיינה נאותה של האוזן, תוך הימנעות משימוש בחומרי ניקוי אגרסיביים או חפצים חדים לניקוי. מומלץ להשתמש בתכשירי לחות עדינים המתאימים במיוחד לאזור האוזן, ולהימנע מחשיפה ממושכת למים חמים מדי או קרים מדי. במקרים של שימוש באוזניות, חשוב לנקותן באופן סדיר ולאפשר לאוזן "לנשום" בין השימושים. אם התופעה מתמשכת או מלווה בכאב, גרד חזק או הפרשות, מומלץ לפנות לרופא המשפחה או לרופא אף אוזן גרון לקבלת אבחון וטיפול מתאים.

*המאמר ניתן להעשרת הידע ואינו תחליף להמלצת רופא*