אחת מהתופעות העוריות השכיחות ביותר אצל ילדים ומבוגרים כאחד היא אקזמה, אשר באה לידי ביטוי בתסמינים שפוגעים בצורה משמעותית באיכות החיים וגורמים לסבל רב. מה זה אקזמה? כיצד היא מתבטאת על העור? באילו אזורים בגוף היא יכולה להופיע? האם היא מדבקת ותשובות לשאלות נוספות – את הכל תקבלו מיד.
מהי אקזמה? וממה היא נגרמת?
אקזמה היא שם כללי למספר דלקות של העור בעלי מאפיינים משותפים. עד כה ידוע על כ-7 סוגי אקזמה שדומות מבחינת תסמינים, אך הן יכולות להיראות מעט שונה, להופיע במקומות שונים בגוף, להופיע עקב טריגרים ייחודיים למטופל וגם הגישה הטיפולית כנגדן שונה. רופא עור מיומן יכול להגיד בדיוק באיזו אקזמה מדובר אפילו רק על סמך מראה. כשבמקרה של אקזמה תמונות גם כן יכולות לאפשר אבחנה מדויקת.
אקזמה עשויה להתפתח עקב חדירות גדולה של העור והתפתחות דלקת כרונית וזאת בשל חשיפה לאלרגנים וטריגרים שונים וסיבות נוספות, חלקן נוירולוגיות. בכל המקרים, יובש של העור וחשיפה לחומרים מגרים וגם סטרס, כאלו ואחרים יכולים להחמיר את המחלה ולעיתים אף גורמים להתלקחויות שלה להופיע בתדירות גבוהה יותר. חשוב מאוד לציין כי למרות שאקזמה מאוד נפוצה בילדות, לא כל ילד או תינוק שמפתח אקזמה יסבול ממנה גם בשנות חייו כבוגר, אך עדיין בחלק מהאוכלוסייה היא נשארת ונותנת את אותותיה לאורך שנים רבות. לעיתים מדובר גם בתופעה שמתפתחת לאורך שנות החיים כבוגר ללא היסטוריה קודמת.
אילו סוגי אקזמה קיימים?
כאמור, ישנם כמה סוגים של אקזמה, הנה פירוט לגבי כל אחד מהם:
- אטופיק דרמטיטיס – סוג של מחלה דלקתית של העור שמאוד נפוצה אצל ילדים ותינוקות וגם אצל חלק מהמבוגרים. היא ידועה גם תחת השם אסתמה של העור והיא כוללת תסמינים רבים כגון עור מעקצץ ומגרד, פריחה עורית, עור יבש ומתקלף, עיבוי של העור באזורים מודלקים תוך שינוי גוון הצבע שלו לאדום-חום והתפתחות נגעים על פני העור. אקזמה אטופית מתאפיינת במה שקרוי התלקחויות והפוגות (רמיסיות), כאשר בזמן ההתלקחות מופיעה פריחה מגרדת ועד ההפוגה העור מתייבש. יש אזורים שבמצבים כרונים העור נעשה עבה יותר לאורך כל הזמן, העור מגרד מאוד ומגורה, כאשר העיבוי של העור נשאר קבוע גם בתקופות שבין ההתלקחויות.
- קונטקט דרמטיטיס – דלקת עור שמתפתחת כתוצאה ממגע עם חומרים מעוררי אלרגיה בעור. התסמינים כוללים פריחה, עור צורב ושלפוחיות. על פי רוב התסמינים חולפים מאליהם לאחר הפסקת החשיפה לגורם, אך במקרים אחרים הדלקת הופכת להיות כרונית.
- נוירודרמטיטיס – במחלה זו קצות העצבים בעור הופכים להיות רגישים יותר, מה שגורם לצורך לגרד ולשפשף את העור. העור באזור עשוי להיות קשה ועבה יותר, בדרך כלל כתוצאה מהגירוד.
- אקזמה נומולרית – הנגע המגרד מופיע במחלה זו בצורה בצברים עגולים (נומוס=מטבע בלטינית) אך ישנם מקרים שתועדו לכך שהסימנים העגולים עשויים להופיע גם ללא גרד. המחלה מופיעה בעקבות טריגרים שונים כגון מתח נפשי, תזונה לקויה, עקיצות חרקים שונות ועוד.
- אקזמה דיסהידרוטיק – מאופיינת בשלפוחיות, פריחה ועקצוצים שמופיעים על פני כפות הידיים ולעיתים גם כפות הרגליים. ככל שמגרדים אותן יותר, הנקודות הללו יכולות להפוך לעוד שלפוחיות.
סוג נוסף של אקזמה בעור קרוי אקזמה סטאסיס. היא מופיעה בעיקר בסביבות השוקיים אצל מבוגרים והיא נובעת על פי רוב עקב אי ספיקה ורידית.
היכן אקזמה יכולה להופיע?
אקזמה יכולה להופיע במקומות שונים בגוף, בהיקפים שונים ובדרגות חומרה שונות. יחד עם זאת, ניתן לשים לב לשכיחות גבוהה יותר של הופעת אקזמה על גבי הקרקפת והפנים אצל תינוקות, וכאשר מדובר בילדים ומבוגרים בכפלי הגוף, כגון מאחורי הברכיים, בית השחי וכו'. בנוסף חשוב לדעת כי לעיתים המחלה יכולה להיות הרבה יותר מפושטת ולהופיע גם באזור העפעפיים, פרקי הידיים ואפילו כפות הידיים. כמובן שמיקום הופעת האקזמה תלוי בקשר ישיר עם סוג הדלקת, מה שמסייע פעמים רבות באבחון נכון של הסוג שלה.
האם אקזמה של העור מדבקת? ומה לגבי סיבוכים?
אקזמה של העור אינה מחלה מסוכנת בפני עצמה, מאחר והיא מערבת אך ורק את שכבות העור החיצוניות יותר ולכן מערכות ואיברים פנימיים אינם חשופים לסכנה כלשהי. יחד עם זאת, אקזמה יכולה להסתבך מעט וזאת כאשר האדם הסובל ממנה מגרד את העור ופוצע אותו, מה שעשוי לגרום לזיהום חיידקי. האם אקזמה מדבקת? ובכן, אקזמה אינה מדבקת, לא ניתן לחטוף אקזמה בשל מגע עם אדם אחר ולא ניתן להדביק אחרים באקזמה גם בזמן ההתלקחויות הקשות כאשר העור אדום ומגרד. יחד עם זאת, זיהום חיידקי פעיל שנגרם בשל אקזמה מדבק (כאמור, בשל גירוד שגרם לפציעת העור) ויש לקחת זאת בחשבון
איך נראים החיים עם אקזמה בעור?
לא קל להיות אדם שסובל מבעיית אקזמה בעור כרונית ועליו להיות מודע לכל הגורמים שמעלים את הסיכוי לכך שתיגרם התלקחות של התסמינים. אנשים אלו צריכים להימנע מגירוד העור ואף לסבול את המבוכה שבמראה של עור אדום, מגורה ולפעמים מעובה ומלא קשקשים. עליהם להיצמד לטיפול הרפואי ולדאוג לכך שהעור יהיה משומן היטב ומועשר בלחות. מאחר וישנם מספר סוגים של אקזמה, חשוב מאוד שכל מטופל יכיר את מחלתו על בוריה ויימנע ככל שאפשר מחשיפה לטריגרים שגורמים להופעה והחמרה של התסמינים, כאשר טריגרים אלו יכולים להיות מגוונים וייחודיים לכל מטופל.
כיצד ניתן לטפל באקזמה?
במקרה של הופעת אקזמה טיפול נקבע על פי גיל, היסטוריה הרפואית, סוג האקזמה ומידת החומרה שלה. כאשר מדובר בהתלקחות חלשה יותר, אפשר להשתמש באמצעים טבעיים, כגון קומפרסים רטובים ושימוש בקרמים להעשרת העור בלחות. באם המצב אינו משתפר, יש לפנות לרופא, כיום יש פרוטוקול רפואי המתחיל במשחות מקומיות ועובר לתרופות וטיפולים נוספים.
טיפולי פוטותרפיה לטיפול באקזמה
דוגמא אחת לטיפול שכזה הוא פוטותרפיה (טיפול באמצעות קרני אור). אותן קרני אור הוכחו ככאלה שמשפיעות לטובה על העור באמצעות כמה דרכים:
- מורידות את רמת הדלקתיות בעור.
- משמידות תאים פתוגניים מחוללי מחלה ברקמת העור.
- מסייעות להחלמה של עור פגוע.
הטיפול ניתן מספר פעמים בשבוע (בין 2 ל-4) ונמשך בין ארבעה שבועות לשלושה חודשים ודורש אשפוז יום או במכון שמתמחה בטיפולים מהסוג הזה. המינון של קרני העור מותאם לכל מטופל באופן אישי לפי סוג העור שלו ומתבצע בהדרגה, החל מכמה שניות ועד לכמה דקות, על מנת שהמטופל יתרגל לקרינה. הטיפול מתאים לרוב מי שסובל מאקזמה, כולל ילדים. הוא אינו מתאים למי שרגיש לעור השמש, למי שנוטל תרופות שמגבירות את הרגישות ולמי שבעל סיכון מוגבר לסרטן העור. בנוסף יש לקחת בחשבון כי הטיפול כן עלול לכלול תופעות לוואי למיניהן, כמו הופעת כוויות שטחיות על העור, עקצוץ וגרד ואדמומיות של העור.
טיפול ביולוגי בטיפול באקזמה
כיום יש אפשרויות מתקדמות של זריקה ביולוגית או תרופות מעכבי ז'אק. זה היווה פריצת דרך בשנת 2017 עם הופעת התרופה הביולוגית הראשונה. שם התרופה הוא דופיקסנט והיא מונעת הדלקת הנובעת מחדירת חלקיקים דרך העור. התרופה הזו למשל ניתנת בזריקה כל שבועיים ומעניקה הקלה משמעותית בתסמינים. התרופה נמצאת בסל הבריאות אך היא מאושרת רק למי שניסה כבר טיפולים מערכתיים אחרים (למשל, תרופות כגון ציקלוספורין, סלפסט ואימוראן) ולא השיג הקלה כלשהי. השימוש בתרופה מאושר לחולים מעל גיל 6 שסובלים מאטופיק דרמטיטיס ברמה בינונית עד קשה.
יש כיום עוד כמה תרופות חדשות מסוג מעכבי הז'אק כמו רינבוק וסיבנקו והן ניתנות בכדור יומי הניתן לבליעה ובכך חוסך את הצורך בזריקה. לכל טיפול יש את הצדדים שלו ויש לדון בהרחבה עם רופא העור על אפשרויות הטיפול החדשות ומה מהן מתאימה לאדם הספציפי.
אקלימותרפיה – עוד אפשרות שכדאי לקחת בחשבון
עוד אפשרות שכדאי לקחת בחשבון היא אקלימותרפיה – דרך מרפא עתיקה שהוכיחה את עצמה גם במקרה של אקזמה וכוללת נסיעה לאזור שבו אקלים שמסייע להחלים מבעיות ומחלות עור נוספות. הכוונה היא למקומות בהרים או שיש בהם מעיינות מרפא ושהייה בהם זמן מסוים לפי המקום יכולה להביא הקלה.
טיפול כנגד זיהום משני של חיידקים
תחושת העקצוץ והגרד ממנה סובלים מטופלי אקזמה בני כל הגילאים מתוארת לעיתים כקשה מאוד עד בלתי נסבלת. לא רק ילדים מתקשים שלא לגרד אלא גם מבוגרים. הגירוד מביא לפגיעה נוספת בעור המגדילה את חדירות העור ומאפשרת יותר בקלות לזיהומים חיידקיים לחדור ולהתפתח בעור וכל זה גורם לדלקת נוספת. במקרה שכזה יש כמובן לפנות לרופא ולטפל בזיהומים אלו, בדרך כלל הטיפול יהיה על ידי מריחת משחות אנטיביוטיות, לעיתים גם כאלה משולבות סטרואידים או במקרים חמורים, תכשירים אנטיביוטיים לנטילה דרך הפה.
אקזמה טיפול טבעי – מהן האפשרויות?
הרבה אנשים מחפשים טיפולים טבעיים ותרופות סבתא מתוך מחשבה שזה מה שירפא באמת את המחלה, התפיסה שהתרופות הן כימיות והחומרים הטבעיים הם ללא תופעות לוואי אינה מוכיחה את עצמה כאשר בודקים את הדברים לעומק. מכל מקום יש מקום לדברים טבעיים כאשר אין רגישות לחומרים אילו ובעיקר במקרים שיש הפוגה ואנו מחפשים איך לחזק את העור ולהזין אותו.
- תרופות סבתא – כוללות שימוש בחומרים טבעיים שזמינים לכל אחד מאיתנו חומרים אלו כוללים שמן זית, שמן קוקוס, אלוורה, שימוש בחומץ תפוחים בשהייה באמבטיה ועוד. כדאי ללמוד כל חומר למה מיועד ומה תפקידו פני השימוש.
- פרוביוטיקה – ייתכן מאוד כי שינויים בפלורה הטבעית של המעיים הינם בעלי קשר לבריאות העור. לכן מומלץ להעשיר את הפלורה הטבעית של המעיים באמצעות תכשירים פרוביוטיים, במיוחד לאחר טיפול אנטיביוטי
- חבישות רטובות – חבישות שכוללות שימוש בבגדים עשויים מ-100% כותנה שאותם מרטיבים ולובשים על הגוף, לא לפני שמורחים את האזורים המודלקים עם קרם לחות או קרמים לחיטוי והרגעת העור. לפי המלצת הרופא.
- תזונה נכונה – הרבה חולים טוענים שתזונה יותר בריאה מפחיתה את התקפי הגירוד, מוצרים תעשיתיים סוכר וחומרים משמרים – אין עדיין מחקר על הדבר אך כדאי לבדוק אם יש לזה השפעה על העור.
תכשירים לאקזמה ללא מרשם – עוד אפשרות שכדאי להכיר
תכשירים רפואיים המכילים תרופות נמכרים רק בהמלצה ומרשם רופא. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי בימינו ניתן למצוא גם מגוון גדול של תכשירים לטיפול באקזמה שאותם ניתן לרכוש ללא צורך במרשם. משחה שלא תכיל אנטיהיסטמינים, סטרואידים, מעכבי פוספודיאסטרז, וכו'. היא כן תכיל חומרים שאמורים לשפר משמעותית את יכולות המחסום הבררניות של העור וכמו כן, להעשיר את העור בשומן ולחות. היתרונות של תכשירים מהסוג הזה כוללים אפשרות שימוש בקרב בני כל הגילאים, שימוש לאורך זמן וכמה שרק רוצים. כמובן שעדיין מומלץ לעיין בעלון לצרכן ולהתייעץ עם רופא בטרם מוסיפים לטיפול גם אפשרויות נוספות ללא מרשם מהסוג הזה.