אלידל ופרוטופיק הן שתי משחות שפועלות על מנגנון דומה: הן מפחיתות את פעילות מערכת החיסון שפועלת על פני העור, וכך מפחיתות את הדלקת.
הדיכוי נעשה במנגנון שונה לחלוטין מזה שבו פועלים תכשירים המבוססים על סטרואידים, ולכן השימוש בהם אינו מלווה בתופעות הלוואי הידועות של הסטרואידים: הם אינם גורמים להחמרה מהירה והתלקחות עם הפסקת השימוש בהם, ואינם גורמים לאטרופיה – תהליך בו העור נהיה דק ופגיע יותר.
מתי משתמשים במשחת אלידל או במשחת פרוטופיק?
כשמתמודדי אטופיק דרמטיטיס ממשיכים להשתמש בסטרואידים לאורך זמן, וכל הפחתה בשימוש גורמת להחמרה באופן מידי, זה הזמן המומלץ בדרך כלל – כמובן בהנחיית וברמשם רופא עור – לעבור לשימוש במשחת פרוטופיק או במשחת אלידל, ולסייע לגוף להיגמל מן התלות בסטרואידים.
במקרים של אסטמה של העור כרונית ממושכת, ניתן להשתמש לסירוגין מספר חודשים במשחות מסוג זה ומספר חודשים במשחות המכילות סטרואידים. כך ניתן להשיג את התועלת שבשני סוגי הטיפולים, תוך הפחתת תופעות הלוואי של כל אחד מהם.
החסרונות של משחת אלידל ומשחת פרוטופיק
אלידיל ופרוטופיק מנטרלות את פעילותה של המערכת החיסונית באופן מקומי, ולכן מגבירות את הסיכונים לזיהומים חידקיים (כמו אמפטיגו), ויראליים (כמו הרפס) או פטרייתיים.
מטופלים רבים שקיבלו המלצה להשתמש בתרופה, או מעיינים בעלון התרופה, שואלים אם יש בה חשש לעליה בסיכון לסרטן? ארגוני רופאי הילדים ורופאי העור האמריקאים וארגון רופאי העור הישראלים מדגישים כי רק שימוש מופרז ובלתי סביר בתרופה עלול לגרום לסיכון כזה, אך בשימוש סביר המשחות בטוחות לשימוש.
איך כדאי להשתמש במשחת אלידל ובמשחת פרוטופיק?
אלידל מגיעה בריכוז אחד ובתור קרם שהמרקם שלו קליל יחסית, לא סמיך וקל למריחה. לכן היא מתאימה לשימוש על שטחים נרחבים ואזורים שעירים.
פרוטופיק מופיעה בשני ריכוזים – 0.03% ו- 0.1%, כאשר המשחה בדילול הנמוך יותר מתאימה בעיקר לילדים. המרקם של פרוטופיק סמיך יותר ושומני. מרקם זה מאפשר חדירה טובה יותר, אך מצד שני פחות מתאים לשטחים גדולים ולאזורים מפרישים או לחים. שתי המשחות עלולות לגרום לתחושה של יובש, גירוי ואף צריבה בעת המריחה.
השיפור בעת השימוש במשחות מסוג זה הוא פחות מהיר ומיידי בהשוואה לשיפור שמורגש בעת השימוש בסטרואידים. לעתים, נדרשים שבועיים על מנת לחוש בשיפור.