דלקת עיניים אלרגית, או 'דלקת אביבית' היא אחת ממחלות האטופיות, וככזו יש לה קשר גנטי מובהק עם אטופיק דרמטיטיס.
הרגשתם פעם את צריבת הבצל בעיניים? תארו לעצמיכם שזה קורה לכם לאורך כל שעות היום כך מרגישים כשהדלקת האביבית מתלקחת.
כמו העור האטופי המתלקח ממגע או חשיפה לאלרגנים ומגרים שונים כך הדלקת אביבית מתלקחת בעיקר עקב חשיפה לחומרים אלרגניים המרחפים בחלל האוויר: אבקני צמחים, השפעתן של פרוות (בדרך כלל של חיות מחמד), או קרדית אבק הבית. ערב פסח מהווה תקופת סיכון מוגברת: השילוב בין פריחה טבעית, והתרבות אלרגנים נשאפים באוויר, יחד עם ניקיונות הפסח הגוררים חשיפה גבוהה לאבק וכימיקלים, מהווה טריגר להתפרצות אצל רגישים רבים. כיום, ישנן תרופות רבות היכולות להקל על מהלך המחלה.
אביב היא עונה חביבה על רוב האנשים, פרט לאלרגיים שבינינו, לחלק מאתנו, ניחוחות הפריחה מסמנים את שובה של אחת מהתופעות האלרגיות/האטופיות: דלקת הלחמית האביבית – דלקת עיניים אלרגית.
דלקת עיניים אלרגית – סימפטומים
הדלקת האביבית נוטה לחזור שוב ושוב. יש סיכון מסוים בהתקפים החוזרים: הם יכולים לגרום לצלקות בקרנית העין, וצלקות אלו עלולות לפגוע בראייה.
בעבר הרחוק, דלקת אביבית הייתה גורם שכיח למדי לעיוורון. כיום, ישנן תרופות רבות היכולות להקל על מהלך המחלה.
לפי אומדן שפרסמה המכללה האמריקאית לאלרגיה, אסטמה ואימונולוגיה, כ-50 מיליון בני אדם בארצות הברית סובלים מאלרגיות עונתיות, עד 30% מהמבוגרים ועד 40% מהילדים. שכיחות תופעות אלו היא במגמת עלייה. ע"פ אותם נתונים, רוב הסובלים מתופעות אלרגיות אלו חווים גם עיניים מגרדות, עיניים מימיות, עיניים אדומות או עפעפיים נפוחים.
שימו לב – אם אין גרד – זו לא אלרגיה, ויש לחפש גורם אחר לעין אדומה.
בדרך כלל יהיה אודם בלובן העין, המלווה בגרד עז ובהפרשת דמעות ואף ריר צמיג מהעיניים. מופיעה גם נפיחות בעפעפיים וסביב לעיניים. לעתים מלווים את התופעות בעיניים גם סימנים אחרים כמו נזלת, עיטוש, וגרד בגרון. בהתקפים קשים הילד סובל מאוד. הוא נמנע מחשיפה לאור, מסתגר, ועוצם את עיניו. הגרד הוא כה קשה, עד כי החולה המשפשף בחוזקה את עיניו עלול לגרום לשריטות בקרנית העין המחמירות את הכאב ותחושת אי הנוחות.
דלקת לחמית אביבית – אבחנה
בבדיקת העיניים המאפיין העיקרי של הדלקת האביבית הינו הופעת "פפילות" – שהן בליטות בשרניות על גבי החלק הפנימי של העפעף. לעיתים נראה גושים בשרניים כאלה גם על לובן העין סביב לקרנית. בנוסף ניתן לראות שריטות על גבי הקרנית שלרוב הן מציקות מאוד.
לעומת דלקת אביבית, נוכל לזהות את הסובלים מאטופיק דרמטיטיס שסובלים מתופעה אטופית מסביב לעיניים. במצב כזה העפעפיים יהיו אדומות, יבשות ומגורות. העין עלולה להראות אדומה מתמיד בגלל הגרוד, אולם בדרך כלל לא יופיעו ה"פפילות".
טיפול בדלקת לחמית אביבית
ישנם שלבים שונים בטיפול בהתאם למצב הדלקת בעין:
שלב ראשון – מניעת התפרצות דלקת עיניים אלרגית
בטיפול בכל מחלה אלרגית, הצעד ההגיוני הראשון הינו למצוא את הגורם לאלרגיה ולנסות להימנע ממנו.
גם אם אובחנה דלקת לחמית אביבית, ניתן לעיתים למצוא גורם סביבתי שאפשר לנטרל: אפשר להימנע מלגדל חיות מחמד, להימנע מחשיפה לאבק ממצעים, שמיכות צמר או שטיחים, ולהימנע מלגדל בגינת הבית צמחים הידועים כאלרגיים, כמו צמחי זית.
בעזרת טסטים אלרגניים נוכל לאתר את האלרגן הגורם לדלקת.
בימים שבהם ספירת האבקנים גבוהה, יש להישאר בתוך הבית ככל האפשר, כאשר המזגן פועל כדי לסנן את האוויר. כדאי להשתמש במסננים מאיכות גבוהה, ולהחליף את המסננים לעתים קרובות.
כאשר המחלה מתבטאת בגרד ואודם קלים בלבד ניתן בשלב ראשון להשתמש בטיפות עיניים למניעת אודם וגירוי כמו Visine או Stilla הניתנות לרכישה ללא מרשם רופא.
על אף שהטיפות ניתנות לרכישה ללא מרשם, לא כדאי להשתמש בהן לאורך זמן בלי להתייעץ עם רופא או רוקח.
קומפרסים קרים וביניהם קומפרסים של תה קר עוזרים גם הם מאוד.
שלב שני – חסימת התגובה האלרגית
החומר המופרש בעין אשר גורם לגרד, לאודם ולנפיחות – הוא ההיסטמין. הוא ה'אויב' העיקרי בכל מחלות האלרגיה כמו האסתמה, הגרד האלרגי ועוד. ישנן היום מספר תרופות שמטרתן לחסום את פעילותו, ביניהם הטיפות האנטי היסטמיניות Livostin או Emadine. תרופות אלה יעילות במיוחד במניעת הגרד, וניתן לטפטף אותן כל שעתיים-שלוש במקרים קשים. ההיסטמין הוא החומר המעורר את כל התגובה האלרגית בעין, ולכן חסימתו עוזרת מאוד.
שלב שלישי – מניעת התהליך הדלקתי
לעיתים ההיסטמין כבר הספיק לעורר תגובה דלקתית ניכרת בעין, וחסימתו לא גורמת להקלה ניכרת. במקרים כאלה יש לעבור לשלב הבא במלחמה.
ישנם מספר סוגי תרופות המשבשות התהליך הדלקתי, והתרופה תותאם ע"י רופא עיניים. במקרים עקשניים חובה להשתמש בטיפות סטרואידים. הנזק שהדלקת עצמה גורמת לעין עלול להיות חמור לא פחות מנזקי הסטרואידים
טיפול בדלקת לחמית אביבית – הסטרואידים
הסטרואידים הם משפחת תרופות יעילה ביותר, שגרמה למהפך בטיפול בכל המחלות האלרגיות. הם גורמים להקלה כמעט מידית אצל רוב הסובלים. ואולם, השימוש בהם לאורך כרוך בתופעות לוואי. שימוש בלתי מבוקר יכול לגרום לסיבוכים כמו עליית הלחץ התוך עיני, הופעת קטרקט ועוד. לכן יש להשתמש בטיפות סטרואידים בזהירות ולהפסיק את השימוש בהם מוקדם ככל האפשר.
לאחר שחלף ההתקף, צריך לזכור כי המחלה לא נעלמה. כמו בכל מחלה אלרגית אחרת, התופעות יכולות לחזור שוב ושוב. חשוב להשתמש בתרופות לטיפול מניעתי, שעשויות למנוע את ההתקף הבא או לכל הפחות להחליש אותו.
חשוב להשתמש בהם באופן רצוף במשך מספר שבועות או חודשים, אפילו אם אין סימפטומים כלל.
טיפול בדלקת לחמית אביבית – משחת פרוטופיק וטיפות ציקלוספורין
תרופות אלו מהוות פריצת דרך ממש בטיפול בדלקת אביבית קשה לטיפול. שתיהן פועלות על המערכת החיסונית, ומסייעות למנוע את התפתחות הדלקת.
למרבה המזל, כאשר תרופה זו ניתנת כטיפות עיניים, אין לה תופעות לוואי כלל. דלקת עור אטופית – העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס ואסטמה של העור
טיפול בדלקת לחמית אביבית – אימונותרפיה
חיסון לאלרגיה, טיפול שבו מומחה לאלרגיה מזריק כמויות קטנות של אלרגנים כדי לעזור בבניית חסינות נגדם.
דלקת עור אטופית – העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס ואסטמה של העור
טיפול בדלקת לחמית אביבית – שינוי אקלים
למרות כל הטיפולים שהזכרנו, ישנם חולים, בעיקר ילדים, אשר הדלקת אצלם היא קשה ועקשנית ומסרבת לחלוף גם כשמנסים שילוב של טיפולים שונים. במצבים חריפים, הדלקת כה חזקה, עד שהסובלים ממנה אינם מסוגלים לפקוח את העיניים באור. שינוי אקלים למקום קר וסגרירי נמצא כמועיל מאד. מדובר בהגירה לאזור אחר (בדרך כלל למקומות מסוימים באירופה), ובמגורים ממושכים במקום.
דלקת עור אטופית – העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס ואסטמה של העור
כאשר העור אדום ומגורה סביב העיניים – מה אפשר לעשות?
• קומפרסים קרים וגם של תה קר יכולים לעזור, אולם לאחר הקומפרס יש למרוח בעדינות קרם לחות עדין וסטרילי. (יש לחברות כמו אדרמה, אוון, ועוד קרם לחות עדין וסטרילי)
• במצב יותר דלקתי אפשר להשתמש במשחה אנטיביוטית של העיניים (כמו סינטומיצין לעיניים) ולמרוח באזור העפעפיים (כדאי להשתמש במשחות המיועדות לעין, כך גם אם חדרה מעט משחה לעין לא נגרם כל נזק).
דלקת עור אטופית – העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס ואסטמה של העור
טיפים לסובלים מדלקת אביבית, דלקת עיניים אלרגית
1. דברו עם רופא העיניים לפני תחילת העונה, ובקש ממנו טיפול מונע שיפחית את הרגישות שלך לאלרגנים.
2. הקפידו על הרכבת משקפי שמש – הם יגנו על העיניים מפני אלרגנים בחוץ.
3. השתדלו להימנע משפשוף העיניים ככל האפשר (ניתן להרגיע את הגרד באמצעות קומפרסים קרים)
4. הקפידו על שטיפות מרובות – דמעות מלאכותיות יכולות לסייע בשטיפת העיניים מהאלרגנים.
5. יש להקפיד לנקות בעדינות את הפנים והעפעפיים לפני השינה, כדי להסיר כל חומר שעלול לגרום לגירוי בעת השינה.
6. החליפו את ציפית הכרית לעיתים קרובות. כדאי מאד להשתמש במגן כרית המגן מחדירת קרדית אבק הבית.