אחת התופעות הבלתי נעימות ביותר בגוף האדם היא אקזמה, שהיא דלקת עור שאינה על רקע זיהומי אלא על רקע תורשתי של מחלות אלרגיות שונות. דלקת מסוג זה יכולה להופיע במקומות שונים בגוף, בין היתר בידיים. מהם התסמינים של אקזמה בידיים? מהם הטריגרים שעלולים להעיר אותה? האם היא מדבקת או לא? וכיצד ניתן לטפל בה? במאמר זה נענה לכם על כל השאלות האלו.
מהי בעצם אקזמה?
מקור השם אקזמה הינו מיוונית ומשמעותה "רתיחה" או "בעבוע", ודימוי זה מתאר שנועד לתאר את מראה העור בחולים אלו. למעשה, זהו שם כללי למגוון רחב של מחלות עור הגורמות להופעת תסמינים שונים, וייתכן מאוד כי היוונים השתמשו במילה זו במטרה לתאר סוג מסוים של דלקת זו, הקרוי "אקזמה דיסהידרוטיק", הבאה לידי ביטוי אצל 20% ממי שסובל ממחלת אקזמה בידיים, והיא כוללת את הופעתן של בועות קטנות המתפתחות לאחר שאר תסמיני המחלה כדוגמת אודם, גרד, יובש וכדומה.
אז אם מופיעים אצלכם יחד עם תסמיני אקזמה בידיים שלפוחיות המגרדות בכף היד ולאורך האצבעות, ייתכן מאוד כי מדובר בבעיה זו, וניתן לטפל באמצעות משחות סטרואידים או תרופות אימונומודולטוריות, פוטותרפיה, טיפולים להפגת מתחים נפשיים ועוד.
אקזמה בידיים: השכיחות והגורמים להופעתה
אקזמה בכפות הידיים (או דרמטיטיס) עשויה להופיע בתור אקזמה בכף היד או בגב היד, ולעיתים אף בשני המיקומים. ההבדל העיקרי בינה לבין אקזמה דיסהידרוטיק הוא כי במקרה של דיסהידרוטיק לא יופיעו בועות נוזל באזור הדלקת, אלא אדמומיות וסדקים.
אקזמה בכפות הידיים נפוצה ביותר וכ-10% מהאוכלוסייה סובלים ממנה. כמו כן, היא נוצרת בעיקר כתוצאה ממגע חומרים מגרים או אלרגניים, וניתן לומר שזו פריחה אלרגית. היא די מקבילה גם למצב קונטאקט דרמטיטיס, אך היות והיא נפוצה ספציפית כפריחה בכפות הידיים מכנים אותה בשם אקזמה בידיים (Hand Eczema).
תסמינים אקזמה בידיים:
• אודם
• פריחה המעלה תחשוה של עקיצות
• כאב
• יובש (עד כדי התקלפות העור)
• סדקים בעור
• גירודים בידיים
טריגרים נפוצים של אקזמה בידיים
דלקת זו מתפרצת לעיתים כאשר מזג האויר יבש, וחסרה לחות, ומצב זה גורם לעור יבש בידיים. כמו כן, הדבר נגרם בעקבות מגע בחומרי ניקוי או חומרים כימיים אחרים הגורמים לאלרגיה, פריחה בכפות הידיים וגירודים בידיים.
האם מצב אקזמה בידיים מדבק או לא?
מלבד התסמינים שגורמת אקזמה בידיים כגון גירוד, אדמומיות, יובש ועוד, מדובר בפגיעה אסתטית ובתחושה לא נעימה כאשר נוגעים בהם. זוהי אחת הסיבות בגללן מטופלים עלולים לחוש פגיעה בביטחון העצמי. מעבר לזאת, אחד המיתוסים המיוחסים למצב זה הוא שמדובר במחלה מדבקת ויש להתרחק מאנשים הסובלים ממנה. אז מהי האמת? האם אקזמה בידיים מדבק או לא?
ובכן, המחלה עצמה אינה מועברת במגע ועל כן היא אינה מדבקת. יחד עם זאת, יש לציין כי מאחר והעור פגוע ורגיש, הוא נדבק ביתר קלות ועלול לפתח פתוגנים אופורטוניסטים שונים כגון וירוסים חידקים ופטריות. על כן חולה במחלת אקזמה בידיים צריך לשמור על הגיינה ולהיזהר ממגע עם מקור מחלה.
אקזמה בידיים טיפול
ראשית, מומלץ לפנות לרופא עור כדי לאבחן במדויק את המצב ולבדוק האם צריך לבצע במקרה של אקזמה בידיים טיפול. במקרה של אטופיק דרמטיטיס טיפול יהיה מאוד דומה למקרה של טיפול במקרה של אקזמה בידיים, הכולל שיפור המצב ושימור תהליך השיפור. ברוב המקרים, יהיה צורך להשתמש במשחה נוגדת דלקת פעילה המכילה קורטיזון, ולאחר מכן בקרם לחות לאורך זמן. עם השיפור, ובמקביל יש להקפיד על שימון העור בקרמי לחות.
משום שמחלה זו היא נפוצה כל כך, גם הטיפול בה נפוץ, ולפיכך קרם ידיים מסוגים שונים זמין למכירה בכל סופרמרקט. ככל שמדובר על מחלה חמורה יותר, ניתן לבחור בקרמים רפואיים יותר שאינם מכילים חומרים מגרים כמו בושם. בנוסף, לסובלים ממחלה זו מומלץ להשתמש בכפפות בעת מגע עם חומרי ניקוי, כאשר כפפות ויניל או ניטריל הן המומלצות ביותר. לעומת זאת, הרבה פעמים כפפות עשויות לטקס עלולות להחמיר את הגירוי.
אפשרויות טיפול חדשות
עד כה, הטיפול במצב זה של אקזמה התרכז סביב שמירה על לחות העור תוך מריחת קרמים רפואיים ללא בישום וחומרים אלרגניים בנוסף לשימוש בתכשירים על בסיס סטרואידים. בשנים האחרונות קיימות גם אפשרויות טיפול נוספות שיכולות לסייע בטיפול במצב של תסמיני אקזמה. אם אתם מעוניינים לנסות משהו חדש נגד אקזמה בידיים, טיפול שבהחלט עשוי לסייע לכם הוא שימוש בתכשיר סטקוויס משחה, שמכיל בתוכו כ-2% מהחומר הפעיל "Crisaborole" שהינו מעכב האנזים פוספודיאסטראז 4 (PDE4).
אנזים זה מצוי בעור ומשתתף בתהליכים מעודדי דלקת, כך שעיכוב שלו גורם להקלה בתסמינים הבאה לידי ביטוי באודם מופחת, היחלשות הגירודים ומניעת התעבות העור. תכשיר נוסף שכדאי להכיר הוא משחת פרוטופיק, וכן משחת אלידל. החומר הפעיל במשחות אלו מדכא את מערכת החיסון, במנגנון שונה מאשר זה של הסטרואידים, ומפחית את עוצמת התסמינים.
אקזמה בידיים טיפול טבעי
למי שמחפש למקרה של אקזמה בידיים טיפול טבעי, אנו מציעים לנסות השריית הידיים במים עם תה קמומיל למשך כ-10 דקות ולאחר מכן למרוח קרם לחות. בנוסף החלק העיקרי בטיפול הוא מציאת ומניעת הטריגרים שיכולים להיו סבון כלים שאינו עדין מספיק או אבקת הכביסה כאשר מקפלים כביסה נקיה כדי למצוא את הגורם יש לעקוב מתי הגרד המתגבר ולבדוק מה קדם לו.
באתר העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, אסטמה של העור, תמצאו מידע נרחב אודות פעילויות העמותה. התקשרו לטלפון מספר: 1700-507-506 או השאירו פרטים ונציגינו יחזרו אליכם בהקדם.
שאלות ותשובות בנושא אקזמה בידיים
מהי אקזמה בידיים?
אקזמה הינה שם כללי למספר מחלות עור, בתוכן אטופיק דרמטיטיס, הבאות לידי ביטוי בהופעת תסמינים כדוגמת יובש, גרד ואודם. מחלה זו יכולה להופיע בכל מקום בעור, וכאשר היא מופיעה בידיים, היא נוטה להתרחש בכף היד ו/או בגב היד. במקרים רבים הגרד, האדמומיות והסדקים יכולים להופיע גם בקצוות ולאורך האצבעות. כמו כן, סוג מסוים של מחלה זו נקרא אקזמה דיסהידרוטיק, הכולל גם תסמינים של הופעת שלפוחיות בחלקים אלו. המחלה אינה מדבקת, אלא פשוט מערבת תגובה אלרגית היכולה להתרחש לאחר מגע עם חומרים הגורמים לתגובה הדלקתית. כמו כן, לתגובה זו מיוחסות גם השפעות נפשיות הגורמות להתלקחות התסמינים כדוגמת חרדה ומתח נפשיים.
מהי דלקת עור תעסוקתית המתבטאת במצב של אקזמה בידיים?
פעמים רבות אקזמה בידיים באה לידי ביטוי עקב חשיפה של העור לחומרים הגורמים לגירוי והפעלת המערכת החיסונית. מנגנון זה דומה ל-"Contact Allergy". לעיתים, החומרים הגורמים לכך מהווים חלק בלתי נפרד מהעיסוק של אדם כדוגמת עובדי ניקיון, מעצבי שיער, עובדי בניין, נגרים ועובדים במפעלים. לכן, כל עובד שבא במגע עם חומרים כימיים אלו, מומלץ שיעבוד עם כפפות לטקס המגינות עליו. יחד עם זאת, הדבר לא תמיד אפשרי, וזאת עקב רגישויות לחומרי הכפפות המגינות ו/או רגישות לזיעה המצטברת בתוך כפפות אלו על כפות הידיים.
כיצד מאבחנים אקזמה בידיים?
אקזמה בידיים מאובחנת על ידי רופא המשפחה או רופא עור. האבחון נעשה לרוב בהתאם לתסמינים ולתלונות המטופל. במצב זה, הרופא ישאל את המטופל האם ישנם נגעים או תסמינים נוספים בחלקים אחרים בגוף, וזאת במטרה לשלול זיהומים שונים או מחלות עור אחרות, בעיקר כאלו שנובעות עקב מצבים אוטואימוניים. כמו כן, חלק בלתי נפרד מתהליך האבחון הוא תשאול המטופל באשר למצבים הגורמים להופעת הפריחה, הגירודים והתסמינים השונים, האם מדובר בתופעה חדשה או ישנה, אופי העיסוק, חומרים שבאים איתם במגע ועוד. במידת הצורך, המטופל עלול להישלח לביצוע בדיקת תבחין מתאימה במטרה לגלות איזה חומר גורם להתרחשות התסמינים במקרה של אלרגיה למגע.
מהם שלבי הטיפול?
מחלה זו הינה כרונית והסיבות להתרחשותה אינן ברורות תמיד. יחד עם זאת, סיבות הנחשבות יחסית לידועות ומוסכמות הן מגע עם חומרים הגורמים לאלרגיה, מצבים נפשיים מורכבים ועוד. בשלב הראשונית החריף של המחלה, היא גורמת לעור מגרד, אדמומי ואפילו בצקתי. בשלב זה יש להימנע מגירוד, ולהקפיד להרגיע את המקום באמצעות חבישה רטובה עם מים מסוננים ומטוהרים. השלב הבא של המחלה הוא השלב התת-חריף. הגרד נמשך בשלב זה ויחד איתו גדל הסיכוי לפתח זיהומים משניים, ורובם הם חיידקיים. יש להשתמש במשחות טיפוליות כדוגמת סטרואידים, וזאת במטרה לעצור את התקדמות המחלה ולהביא לנסיגתה. שלב הטיפול הבא מבוצע במקרה של אקזמה שעברה למצב כרוני, הכולל הופעת גלדים, קילופים והתעבות של העור בידיים. הטיפול כולל מתן תרופות אנטיהיסטמיניות, פוטותרפיה, שימון וטיפוליים טבעיים.
אילו תרופות עוזרות לביצוע טיפול באקזמה בידיים?
טיפול באקזמה ביידים מתבצע באמצעות תרופות בהתאם לשלב התפתחות המחלה ולרמת חומרתה. ישנן מספר תרופות היכולות לסייע במצב זה:
- משחות סטרואידים: מדכאות את מערכת החיסון באופן מקומי במטרה להחליש את התגובה האלרגית
- אנטי היסטמינים: מיועדים לשלב הכרוני של המחלה ובעיקר להחלשת תחושת הגרד ולהגנה על העור מפני זיהומים
- משחות אימונומודולטוריות: כדוגמת משחת אלידל ומשחת פרוטופיק. משחות אלו מותאמות למטופל לפי הריכוז ומידת השעירות באזור המודלק. החומרים הפעילים בתכשירים אלו מדכאים בצורה מקומית את מערכת החיסון בעור כפות הידיים, אך בצורה שונה מאשר הסטרואידים, ובאמצעות כך מאפשרים טיפול עם פחות תופעות לוואי.
- מעכבי פוספודיאסטראז 4 (PDE4): החומר הפעיל במשחות אלו מפחית את מידת הגרד ואת התפתחות הדלקת
במקרים קשים ניתן לטפל במקרה אקזמה בידיים גם באמצעות מתן תרופות סיסטמיות.