עור מגורה – מה גורם לזה ומה עושים עם זה?

עור מגורה – מה גורם לזה ומה עושים עם זה?
קטגוריות
עור מגורה – מה גורם לזה ומה עושים עם זה?
עור מגורה הוא תופעה שאין אדם שלא מכיר. גירוי של העור יכול לנבוע מסיבות רבות מאוד – החל מגור...
שתף ברשתות החברתיות

עור מגורה הוא תופעה שאין אדם שלא מכיר. גירוי של העור יכול לנבוע מסיבות רבות מאוד – החל מגורמים סביבתיים ועד למצבים כרוניים שמתבטאים בין היתר בגירוי עורי. חשוב לדעת מה גורם לעור מגורה, ולא פחות חשוב מכך – מה אפשר לעשות במצבים של גירוי עור משמעותי, הן במבוגרים והן בילדים. ננסה לרכז לכם את כל המידע החשוב.

עור מגורה – מה זה בעצם אומר?

עור מגורה הוא למעשה מצב רפואי שהשם המדעי שלו הוא פרוריטיס הוא מונח רפואי המתאר גרד – תחושת גירוי בעור שגורמת לצורך להתגרד.. מדובר במצב רפואי שכיח מאוד – קרוב למאה אחוזים מכלל האנשים יסבלו ממצב של גירוי עורי במהלך חייהם, כשברוב המכריע של המצבים מדובר בגירוי מינורי וחולף. עם זאת, ישנם גם מצבים כרוניים, ממחלות אוטואימוניות ועד אקזמה, שיכולים להוביל למצב של עור מגורה. הביטוי הקליני של דלקת כזו, בדרך כלל, הוא אדמומיות וגרד, כשסימפטומים שכיחים נוספים כוללים קילוף של העור, יובש, צילוק ולעיתים גם הפרשה מהאזור המגורה.

מה יכול לגרום למצבים שונים של גירוי בעור?

עור מגורה הוא לא תמיד מחלה בפני עצמה, אלא ביטוי של מצבים רפואיים רבים מאוד – מדובר באחד הסימפטומים השכיחים בעולם הרפואה. הסיבה השכיחה ביותר לגירוי של העור היא חשיפה לחומרים חיצוניים – חומרי ניקוי, כימיקלים, חומרים אלרגניים ואפילו כלור ממי בריכה. מצבים שכיחים נוספים הם דלקות כרוניות של העור – אטופיק דרמטיטיס היא דוגמה בולטת בהקשר זה. מחלות אוטואימוניות שונות, כמו דלקת פרקים שגרונית או פסוריאטית, יכולים להתבטא גם הם בתצורה של עור מגורה, אם כי שכיח גם למצוא מצבים עוריים חריפים יותר במחלות אלה. כפי שניתן להבין, הסיבות לעור מגורה הן רבות מאוד – ולכן גם הדרך להתמודד עם גירוי העור, במצבים שונים, יכולים להיות שונה.

איך להרגיע עור מגורה?

התמודדות עם השאלה איך להרגיע עור מגורה מתחילה בשאלה מוקדמת יותר – מדוע העור מגורה? כשמבודדים את הסיבה לגירוי העורי, קל יותר להתמודד איתו. במצבים בהם ישנה חשיפה לחומר חיצוני שמוביל לעור מגורה, ההרגעה הטובה ביותר היא כמובן לנתק מגע עם החומר המוביל לגירוי. לאחר מכן ניתן להשתמש בתכשירים מקומיים בכדי להרגיע את הגירוי, עד שיחלוף. בדלקות כרוניות של העור נדרש פתרון ארוך טווח. פתרון כזה יכול להיות תכשירים טבעיים שמרגיעים את העור, וכאשר סובל ממצב של אטופיק דרמטיטיס תינוק, למשל, לעתים עדיף להשתמש בהם ולא בטיפול משמעותי יותר. במצבים חריפים וכרוניים, כמו גם בגירוי שהוא ביטוי של מחלות אוטואימוניות, לעתים יש להשתמש בטיפולים ארוכי טווח כמו תרופות נוגדות חיסון או פוטותרפיה.

חשוב לשים לב למצבים שהם "דגל אדום"

עור מגורה, בפני עצמו, הוא לא סימפטום מדאיג. עם זאת, ישנם מצבים שמהווים דגל אדום, ושמעידים על כך שצריך לקבל טיפול רפואי בהקדם. כאשר מדובר בהתפרצות משמעותית וכלל-גופית המשולבת באודם ולעתים גם קשיי נשימה או תסמיני עיכול, יתכן שמדובר בתגובה אלרגית מסכנת חיים. כאשר עור מגורה מופיע במקביל לפריחה משמעותית ומהירה עם סימפטומים פיזיולוגיים נוספים  כמו מוגלה ואודם רב- הדבר יכול להיות ביטוי של זיהום או מחלה כרונית או אקוטית. באופן כללי, כאשר העור המגורה נראה כסימן של מחלה משמעותית יותר, ולא כאירוע מבודד ומוגבל, יתכן וצריך לקבל מענה רפואי מהיר.

טיפול איכותי בעור מגורה – לשימור של איכות החיים

אנשים שסובלים מעור מגורה מרגישים לא פעם כאילו נגזר עליהם לחיות עם המצב הזה לנצח. למרבה המזל, זה לא ממש המצב, וכיום יש יותר ויותר פתרונות נקודתיים וכרוניים למצבים של עור מגורה, שמספקים שיפור ושימור של איכות החיים לאנשים שסובלים ממצב זה. בהתחשב בזה שכולנו סובלים מפעם לפעם מעור מגורה – מדובר באפשרויות שחשוב להכיר.

*המאמר ניתן להעשרת הידע ואינו תחליף להמלצת רופא*