אקזמה היא מצב רפואי שכיח ביותר, ולמעשה מדובר בשם כללי שמתאר מספר דלקות עוריות בעלות גורמים שונים וטיפולים שונים, אך תוצאות דומות מאוד. אקזמה יכולה לפגוע במקומות שונים על גבי העור, ואחד המיקומים הפחות שכיחים אך היותר חשובים הוא השפתיים. מהי בדיוק אקזמה בשפתיים, מה גורם למצב הזה, מתי הוא יותר שכיח ואיך מטפלים בו? ריכזנו עבורכם את כל המידע החשוב בנושא
קודם כל- מהי דלקת עורית?
בתור התחלה, חשוב לציין שאקזמה היא לא מחלה אחת. למעשה, מדובר בקבוצה של מחלות שיכולים להיות להן גורמים שונים וסימנים שונים, אך שמתבטאות בצורה דומה – דלקת עורית. כשמדברים על אקזמה, לרוב מדברים בפועל על אטופיק דרמטיטיס – דלקת עורית או אסתמה של העור שמתבטאת, בפריחה, גרד ואדמומיות ולעתים בעיבוי עור ובעוד תסמינים. מצבים אלה שכיחים יותר בקרב ילדים אך יכולים להתפתח גם בגיל מבוגר. מצב שנחשב מעט פחות שכיח, אך בהחלט קיים וחשוב להתייחס אליו, הוא של אקזמה בשפתיים.
אקזמה בשפתיים – גורמים וסימנים
אקזמה בשפתיים או בשמה הלועזי Eczematous Cheilitis היא דלקת עורית שמתפתחת בעור השפתיים, שהוא עור רגיש ועדין יחסית. גם כאן, במרבית המקרים המחלה תהיה לפעמים התפרצות של אטופיק דרמטיטיס בשפתיים. בהתאם לכך, מדובר במחלה כרונית, שמטופלים נוטים לסבול ממנה לאורך זמן עם התפרצויות חוזרות, שהגורמים לה הם גנטיים וסביבתיים. אם אתם שואלים איך נראית אסטמה של העור, נציין כי הסימנים העיקריים הם יובש בשפתיים, התקלפות בעלת אופי קשקשי, וכן פצעים כואבים כתוצאה מפציעת השפתיים ביובש ובדלקת. אצל מטופלים שלא סובלים מאטופיק דרמטיטיס, יתכן כי המחלה היא תוצאה של יובש מסיבות אחרות, תגובה אלרגית או של מחלות זיהומיות מסוימות כמו נגיף ההרפס, חיידקי סטרפטוקוק או זיהום מפטרייה או שמר.
מה ניתן לעשות במצבי אקזמה בשפתיים?
הטיפול צריך לתאום לסיבה להתפתחות מצב זה. אם מדובר באקזמה שמתפתחת כתוצאה מגורם ברור וידוע (זיהומי למשל), הטיפול צריך להיות בגורם הבסיס. עם זאת, במקרים שמדובר בתגובה כרונית של אטופיק דרמטיטיס תינוק או כל אוכלוסיה אחרת, הטיפול הוא מעט יותר מורכב. בכל מקרה, חשוב לשמור על לחות בשפתיים עם שפתון/קרם לחות היפואלרגניים, ובמקרים מסוימים ניתן גם להשתמש במשחה סטרואידית להקלה על הסימפטומים.
לא חייבים לסבול ממחלת אקזמה בשפתיים
למרות שהטיפול ככלל לא יוצר מניעה מלאה של המצב להבא, בהחלט ישנם מספר דברים שניתן לעשות בכדי למנוע את התפתחות האקזמה בעתיד. שמירה על היגיינת פה ושפתיים טובה, הימנעות מתכשירים וחומרים מזיקים ומייבשים, שתיית מים מרובה, צמצום צריכת אלכוהול וצמצום מזונות מלוחים או חריפים מאוד. כל אלה עשויים לסייע במניעת התפרצויות ובהקלה בחומרה של מצבי אקזמה בשפתיים. לפיכך, אנשים שסובלים ממצב זה באופן חזרתי, כמו , אטופיק דרמטיטיס מבוגרים צריכים לסגל לעצמם את ההרגלים הללו בכדי לסייע לעצמם בהתמודדות איתם.