דרמטיטיס פריאורלית היא סוג של פריחה אדומה וקשקשית, שמתאפיינת בכך שהיא מופיעה בעיקר באזור הפנים, ספציפית סביב הפה, מתחת לאף ובסנטר. הפריחה היא בעלת אופי דלקתי, וחשוב לדעת איך לטפל בה, משום שבמקרים רבים מדובר במצב כרוני שחוזר ומתלקח באופן תקופתי אם הוא לא מטופל בצורה טובה.
קודם כל – מהי דרמטיטיס פריאורלית?
דרמטיטיס פריאורלית היא מצב רפואי שהפירוש המילולי שלו הוא דלקת עור (דרמטיטיס) הסובבת את הפה (פרי-אורל). חשוב להבין שלא מדובר במחלה ספציפית או במצב שנגרם מגורם אחד בלבד, אלא במצב רפואי שהוא למעשה סימפטום של מחלות ומזהמים אפשריים רבים. המכנה המשותף הוא ההסתמנות – דלקת אדומה, במקרים רבים גם קשקשים ומגרדת, שמתפתחת בעיקר באזור שמעל הפה ומתחת לאף, ולעתים מתפשטת לסנטר, לאזור העיניים וללחיים. שתי קבוצות האוכלוסייה המרכזיות שסובלות לרוב ממצבי דרמטיטיס פריאורלית הן ילדים (בעיקר צעירים מגיל 10), וכן נשים צעירות בטווח הגילים 20-45.
מה גורם לדרמטיטיס פריאורלית?
מנגנון ההתפתחות הישיר של דרמטיטיס פריאורלית עדיין לא מובן במלואו, והנושא נמצא במחקר בעולם המדעי הרפואי. עם זאת, ניתן להצביע על הקשר ועל הגורמים האפשריים שידועים לנו כיום למצב זה:
- תרופות וחומרים: הקשר הקליני השכיח ביותר להתפתחות של דרמטיטיס פריאורלית הוא שימוש קודם בתרופות, בדגש על תרופות ממשפחת הסטירואידים. תרופות סטרואידליות משמשות עבור מטרות רפואיות רבות – טיפול במחלות דלקתיות, משחות לטיפול בפצעים ומחלות עור ועוד. ככל הנראה, שימוש נרחב בתרופות סטרואידליות כמו פרדניזון או פרדניזולון מוביל לפגיעות של המערכת החיסונית, מה שמעודד את התפתחות הדרמטיטיס הפריאורלית. בנוסף, גם קרמים ותכשירי טיפוח מסוימים, המובילים לתגובה של התייבשות העור או שמכילים חומרים שעשויים להוביל לרגישות – נמצאו כקשורים להתפתחות דרמטיטיס.
- זיהומים: דרמטיטיס פריאורלית תהיה במקרים רבים בעלת מרכיב זיהומי, כלומר היא נגרמת כתוצאה מהדבקה במחולל כלשהו כמו חיידק, פטרייה או טפיל. דרמטיטיס פריאורלי באופן ספציפי נגרם בשכיחות גבוהה יותר מזיהומים פטרייתיים (בדומה למחלות עור אחרות) ומזיהומים טפיליים, ומעט פחות מזיהומים חיידקיים. אנשים שסובלים מבעיות שיניים ופה או ממחלות הקשורות לתפקוד בלוטות הרוק נמצאים בסיכון גבוה יותר להתפתחות דרמטיטיס זיהומית.
איך מטפלים בדרמטיטיס פריאורלית?
הטיפול בדרמטיטיס פריאורלית הוא בעיקרו טיפול מקומי – שימוש במשחות אנטיביוטיות או בתכשירים נוגדי דלקת לשימוש עורי. הטיפול האפקטיבי ביותר, לאור העובדה שדרמטיטיס פריאורלית נגרמת לרוב כתוצאה מחשיפה לחומרים אחרים, הוא הפסקת החשיפה הזאת. במצבים קשים יש להתייעץ עם רופא באשר לאופן הטיפול הנכון, ובמידת הצורך גם להשתמש בתרופות מרשם הפועלות נגד פצעים עוריים, דוגמת רואקוטן.
האם יש קשר בין דרמטיטיס פריאורלית למחלות אחרות?
ככלל, אטופיק דרמטיטיס היא מחלה שנגרמת כתוצאה מגורם חיסוני, לרוב במנגנון שדומה למנגנון אלרגיה. בכך היא שונה ממצבי דרמטיטיס פריאורלית, אך יש מקרים בהם יש בין המצבים קשר.
ספציפית, במצבי אטופיק דרמטיטיס תינוק יכול לסבול מדלקת שמתפרצת סביב הפה – וזהו למעשה מצב של דרמטיטיס פריאורלית שהגורם לו הוא אטופיק דרמטיטיס.
כשמנסים לאבחן דלקת עורית, ההיכרות עם סוגי אקזמה שונים היא חשובה מאוד גם בכדי להבחין בין מצבי אטופיק דרמטיטיס בפנים לבין דרמטיטיס פריאורלית מגורם אחר.
הטיפול האפקטיבי ביותר – מניעה
הטיפול האפקטיבי ביותר במצבי דרמטיטיס פריאורלית, במיוחד כאשר מדובר במצבים חוזרים וכרוניים, הוא מניעה. מניעה של דרמטיטיס פריאורלית כרוכה בהפסקת החשיפה לחומרים שמובילים להתפרצות הדלקת (סטרואידים או תכשירי טיפוח לסוגיהם), הקטנת חשיפה ישירה לשמש וליובש, ושמירה על היגיינת האזור באמצעות סבון המתאים למצב זה. כך, ניתן לצמצם את התקפי הדרמטיטיס וליהנות מעור פנים בריא יותר.
לעתים האכילה ומגע האוכל בסביב הפה מגבירה את הפריחה והדלקת, במיוחד אצל ילדים קטנים, מומלץ למרוח וזלין לפני כל ארוחה כדי למנוע מגע של האוכל עם העור.