פריחה עורית היא אחד המצבים הרפואיים השכיחים ביותר, שלמעשה ניתן להגיד שקורה לכל אחד בשלב כלשהו של חייו. בהתאם לכך, היא יכולה להיגרם ממצבים קלים שאינם דורשים טיפול, והיא גם יכולה להיגרם ממצבים מסוכנים שחשוב להכיר ולדעת לטפל בהם בהקדם. ננסה להסביר קצת יותר על סוגי פריחות בעור ומה שגורם להן.
פריחה בעור – מצב שכיח ומגוון
פריחה בעור היא אחד המצבים הרפואיים השכיחים ביותר. למעשה מדובר בסימפטום של מחלות ומצבים רפואיים רבים אחרים. יש הרבה יותר מסוג אחד של פריחה בעור, ובעולם הרפואה ישנם ספרים שלמים שמלמדים על סוגי הפריחות ועל המשמעות הקלינית של כל סוג. הגורמים לכל סוג של פריחה בעור יכולים גם הם לנוע על סקאלה רחבה מאוד של מצבים – החל ממצבים פשוטים, שפירים וחולפים, ועד מחלות קשות ונדירות בהן הפריחה יכולה אף להעיד על סכנת חיים. לכן חשוב מאוד להכיר את הדוגמאות השונות של סוגי פריחה בעור, ואת הגורמים להן.
סוגי פריחה בעור ילדים ומבוגרים
הסיווג הראשון של פריחה בעור הוא למעשה סיווג שלא מתייחס ישירות לסוג הפריחה, אלא למי שסובל ממנה. יש הבדל מהותי בין פריחה בעור בילדים ובתינוקות לבין פריחה בעור מבוגרים. בילדים, פריחות הן תהליך פיזיולוגי שכיח כבר בשלב העוברי ובלידה, ולמעשה ישנן פריחות עוריות אופייניות שניתן למצוא אצל רוב התינוקות. פריחה בעור ילדים יכולה גם להעיד על מחלות זיהומיות שונות (אבעבועות רוח למשל), וכמובן שגם על מחלות שכיחות כמו אקזמה. כמובן שישנם גם כמה וכמה סוגי אקזמה. במבוגרים, לעומת זאת, פריחה היא מעט פחות שכיחה, ובמרבית המקרים היא יכולה להעיד על מחלה ולא בהכרח על תהליך פיזיולוגי סטנדרטי.
מה גורם לפריחה בעור?
את הגורמים לפריחה בעור ניתן לחלק לכמה וכמה קטגוריות מרכזיות:
- גורמים פיזיולוגיים: גורמים פיזיולוגיים לפריחות כוללים פעילות סטנדרטית של מערכת החיסון, של המערכת הקרדיו-ווסקולרית וכן של העור עצמו. ישנם מצבים בהם פריחה שמושפעת מגורמים פיזיולוגיים סטנדרטיים יכולה להעיד על מחלה או מצב רפואי – כמו למשל בפריחות שמתפתחות יחד עם בצקת או כתוצאה ממחלות ממאירות במערכת הדם.
- גורמים חיסוניים: פריחה היא אחד הסימפטומים החשובים ביותר של מחלות אוטואימוניות, שהן מחלות בהן מערכת החיסון תוקפת את הגוף. כמעט בכל המחלות הראומטולוגיות יש פריחה כלשהי, החל מפריחה שטוחה ומגרדת ועד פריחות סגולות וכואבות במחלות כמו דרמטומיוזיטיס. חשוב לציין שגם פריחות אלרגיות, או אטיפיות, כמו אטופיק דרמטיטיס הן גורם חשוב לפריחות, וגם כאן מדובר בתגובה שמתווכת במערכת החיסון אך לא ברור אם שייכות לקבוצת המחלות האוטואימוניות
- גורמים זיהומיים: פריחות הן סימפטום חשוב בעולם המחלות הזיהומיות, כשישנם זיהומים רבים שהסימפטום הבולט והחשוב לגילוי שלהן הוא הפריחה. מחלות ויראליות כמו הרפס ואבעבועות רוח, חיידקים כמו סטרפטוקוקים ומנינגוקוקים, ואפילו פרזיטים ופטריות – כולם יכולים לגרום לפריחות אופייניות.
בהתאם לגורם לפריחה – חשוב למצוא טיפול מתאים
פריחה בעור, בפני עצמה, היא לא בהכרח סימפטום שמחייב טיפול. עם זאת, הגורם לפריחה בהחלט יכול לדרוש טיפול, ובמקרים מסוימים אפילו טיפול מיידי. לכן, חשוב מאוד להבין את הגורם לפריחה, ולטפל בגורם הזה בהתאם בכדי לשמור על הבריאות שלנו או של הילדים שלנו לאורך זמן.
פריחה שכיחה בקרב ילדים ומבוגרים
אטופיק דרמטיטיס היא מחלה עורית שכיחה מאוד בקרב ילדים, ושכיחה (אך מעט פחות) בקרב מבוגרים. זוהי דלקת עורית בעלת מאפיינים אטיפיים (אלרגיים), שמתבטאת בפריחה קשקשים, בעיקר בקפלים של הגוף אך היא אפשרית גם בכל חלק אחר בגוף, כולל עור הפנים. במצבי אטופיק דרמטיטיס תינוק יהיה בדרך כלל בריא, ולרוב לא מדובר במצב מסוכן שדורש טיפול אינטנסיבי – אך תמיד יש לטפל ולקבל את המידע הרלוונטי על המצב הזה, בין אם אתם סובלים ממנו ובין אם מי מילדיכם. אי טיפול יכול להחמיר את המצב.