מבנה העור – כל מה שרציתם לדעת

מבנה העור – כל מה שרציתם לדעת
קטגוריות
מבנה העור – כל מה שרציתם לדעת
העור הוא האיבר הגדול בגוף האדם, וכמו כל איבר אחר הוא אינו בנוי מקשה אחת אלא מורכב משכבות-שכבות. ל...
שתף ברשתות החברתיות

העור הוא האיבר הגדול בגוף האדם, וכמו כל איבר אחר הוא אינו בנוי מקשה אחת אלא מורכב משכבות-שכבות. לכל שכבה של העור ולכל רכיב בו יש תפקיד שונה, וגם במצבים של מחלות עור או פציעות של העור יכולה להיות פגיעה של שכבות שונות. אז מהו בדיוק מבנה העור, ממה מורכבת כל שכבה בו, ואיך זה משפיע על הבריאות שלנו? ננסה לרכז לכם את המידע החשוב.

מבנה העור – שכבות-שכבות

לא רבים יודעים זאת, אבל העור שלנו נחשב איבר לכל דבר כחלק ממערכות הגוף שלנו. לא זו בלבד – כי מדובר באיבר הגדול ביותר בגוף האדם, וגם במרכיב בסיסי וחשוב ביותר בבריאות שלנו. העור משמש כשכבת הגנה חיצונית מפני פגיעות פיזיות, זיהומים, חומרים מזיקים ועוד. מבנה העור התפתח כך, שהוא בנוי שכבות-שכבות שלכל אחת מהן תפקיד, גם בפני עצמה וגם יחד עם השכבות האחרות, בשימור בריאות העור ומילוי תפקידיו הביולוגיים.

החלוקה המרכזית של מבנה העור היא לשלוש – שכבה חיצונית (אפידרמיס), שכבה מרכזית (דרמיס) ושכבה פנימית (היפודרמיס). ניגע בכל אחת מהן יותר לעומק.

אפידרמיס – שכבת העור החיצונית

האפידרמיס, שהוא למעשה השכבה החיצונית שכולנו מכירים ומזהים בתור עור, הוא גם השכבה הדקה ביותר של העור. שכבה זו של מבנה העור עשויה בעיקר מתאים בשם תאי אפיתל – תאים צפופים המחוברים הדוק אחד לשני ליצירת מעטפת קשיחה. החלבונים בתאים האלה נקשרים זה לזה ליצירת הרקמה שאנחנו מכירים בתור קרטין. בין תאי האפיתל פזורים תאי מלנין – הפיגמנט שנותן לעור את הצבע שלו. ככל שהעור שחום יותר, כך למעשה מדובר באדם שיש לו יותר מלנין בשכבת האפידרמיס. בנוסף, באפידרמיס אין עצבים או כלי דם. התחושה שאנחנו מרגישים בעור, והדם המזין אותו, מגיעים שניהם משכבות עמוקות יותר של מבנה העור. דלקות עור – שכיחות, כמו למשל אטופיק דרמטיטיס תינוק, מתבטאות בעיקר באפידרמיס. מעטפת זו מהווה מחסום לחדירת חלקיקים מהסביבה, באטופיק דרמטיטיס למשל יש כשל מחסום זה ולדן העור מאבד לחות בקלות ומאפשר לחלקיקים לחדור לתוכו ולפתח דלקת.

דרמיס – שכבת העור המרכזית

הדרמיס היא השכבה המרכזית ולרוב גם העבה ביותר של מבנה העור. שכבה זו היא שממלאת את רוב התפקידים החושיים של העור, ובה נמצאים קצוות העצבים וכלי הדם המזינים את העור. הרקמה המרכזית בשכבת הדרמיס היא רקמת חיבור, ובעיקר קולגן – החלבון המצוי בכמות הגדולה ביותר בגוף האדם. ההתחברות של סיבי הקולגן לדרמיס היא ייחודית לכל אדם, והיא זו שנותנת למבנה העור את צורתו – לרבות טביעות האצבעות שלנו שהן ייחודיות לכל אדם בדיוק מסיבה זו. ככל שמחלות עור הן קשות יותר – סוגי אקזמה כרוניים ומשמעותיים, תגובות אלרגיות או מחלות אוטואימוניות – כך הן משלבות יותר ויותר משכבת הדרמיס

היפודרמיס – תת-עור

החלק הפנימי ביותר של מבנה העור הוא ההיפודרמיס, או השכבה התת עורית. שכבה זו של מבנה העור מורכבת בעיקר משומן ורקמת חיבור. ככל שהאדם רזה יותר, כך שכבת ההיפודרמיס דקה יותר, ולהפך. התפקיד המרכזי של ההיפודרמיס הוא בבידוד חום וקור, וחיבור של העור לרקמות הצמודות אליו מבלי שהן ייגעו בשכבת הקולגן ויובילו לגירוי תחושתי.

איך זה משפיע על הבריאות שלנו?

היכרות עם מבנה העור היא ידע שימושי למדי, שמסייע לנו להבין כיצד הגוף שלנו עובד וכיצד בנוי העור שמגן עלינו. אם אתם סובלים ממחלות עור, בין אם מדובר במחלות אקוטיות כמו דלקת זיהומית ובין אם במצבים כרוניים כמו אטופיק דרמטיטיס, היכרות עם מבנה העור היא חשובה במיוחד. מתוך הבנה עמוקה של העור ושכבותיו, אפשר להבין מה גורם לבעיה שלנו, וכך גם לטפל בה בצורה נכונה יותר.

*המאמר ניתן להעשרת הידע ואינו תחליף להמלצת רופא*