אקזמה ברגל – הסוגים ודרכי הטיפול

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
אקזמה ברגל – הסוגים ודרכי הטיפול
אקזמה ברגל – הסוגים ודרכי הטיפול
אקזמה ברגל היא מחלת עור שגורמת לסבל רב. על פי רוב מדובר בדלקת כרונית שיכולה לפגוע בבני כל הגילאים...
שתף ברשתות החברתיות

אקזמה ברגל היא מחלת עור שגורמת לסבל רב. על פי רוב מדובר בדלקת כרונית שיכולה לפגוע בבני כל הגילאים ואשר גורמת לעור בחלקים שונים של הרגל להיות אדום, מגורה ומגרד. למרות שמדובר באיבר יחסית מוצנע, בהשוואה לפנים למשל, מי שסובל מתסמינים עדיין נפגע הן מבחינה אסתטית והן מבחינת איכות החיים.

כשמדברים על אקזמה ברגל מתכוונים למעשה לשם כללי למספר סוגי דלקות של העור שיכולות להופיע באיבר זה ובשורות הקרובות נסקור אותם בפניכם וגם נרחיב על מספר טיפולים יעילים מאוד כנגדם.

סוגים נפוצים של אקזמה ברגליים

עד היום ידועים כשבעה סוגים של דלקות עור הקרויות אקזמות. דלקות אלו הינן בעלות תסמינים דומים יחסית של עור מגורה, אדום ומגרד, אך הן נבדלות אלו מאלו מבחינות רבות, לרבות המיקום האפשרי להופעתן. אקזמה ברגליים יכולה למעשה להיות קשורה לאחד מסוגי דלקות העור הבאות:

  • אטופיק דרמטיטיס– זוהי האקזמה השכיחה ביותר והיא יכולה להופיע בכל מקום בגוף לרבות ברגליים. היא נפוצה מאוד אצל תינוקות, אך אצל חלק מהאוכלוסייה היא ממשיכה להופיע גם לאורך הילדות, ההתבגרות והבגרות. היא מתאפיינת בהחמרות מצב ונסיגות לסירוגין, כאשר התסמינים כוללים עור אדום, עיקצוצים ותחושות גרד חזקות, עור יבש, שינוי בצבע העור ועיבוי העור ברגליים. הדלקת נגרמת ככל הנראה מחדירות יתרה של העור כלפי חומרים זרים, מה שגורם להפעלת מערכת החיסון והתפתחות התסמינים.
  • דיסהיטרוטיק (Dyshidrotic)– דלקת זו באה לידי ביטוי בהופעת פריחה, עקיצות ושלפוחיות ובעור מגרד מאוד. היא יכולה להופיע במקומות נרחבים ברגליים אך המקומות השכיחים יותר הם אקזמה בכפות הידיים ובכף הרגל, בגב הרגל או אקזמה באצבעות הרגליים. אקזמה ברגל מהסוג הזה מופיעה בדרך כלל בקרב האוכלוסייה הבוגרת, כאשר הסיבות להתפתחות התופעה קשורות ככל הנראה לחשיפה לאלרגנים, זיהום פטרייתי או סטרס.
  •  נומולרית (Nummular) – זוהי מחלה בעלת מראה אופייני של עור אדום, מעקצץ ומגורה שנראה על פני העור כמעין כתמים עגולים. הסיבות להופעתה עדיין לא ברורות לחלוטין למדע, אך משערים שהיא מופיעה לאחר פציעה כלשהי של העור הרגל או כתוצאה מעקיצת חרקים. היא נוטה להופיע, להציק ולגרד ואז להתייבש במשך עד שנה. לעיתים היא חוזרת באותו המקום בדיוק או באזורים שונים על פני העור ברגל.
  •  רקע אלרגי (Contact) – התסמינים של דלקת זו כוללים הופעת שלפוחיות אדומות ומגרדות בחלקים שונים ברגל. הסיבות להופעת התסמינים הינן סביבתיות, כלומר, חשיפה לאלרגנים או חומרים כימיים מסוימים שאליהם האדם רגיש מלכתחילה. הימנעות מחשיפה אליהם מונעת את התפתחות התסמינים, אך לעיתים רבות חשיפה ראשונית עשויה לגרום להופעת מחלה כרונית כגון דלקת עור אטופית.
  • חוסר תנועה (Stasis) – בדלקת זו התסמינים כוללים עור מגרד ושינוי צבע של פני העור. אקזמה ברגל מתרחשת בעקבות זרימת דם לקויה בעור של הרגל, בדרך כלל בעקבות בצקתיות שמתרחשת במצבים של חוסר תנועה או הפרעה לזרימת הדם ברגל.

כפי שניתן להבין, התסמינים של אקזמה ברגל הינם מאוד דומים בין סוגי הדלקות, אך רופא עור אמור לדעת להבדיל ביניהם על פי מראה, מיקום הדלקת ברגליים, גיל המטופל וההיסטוריה רפואית שלו. דבר נוסף שמשותף לכל הדלקות שתיארנו הוא שהן אינן מדבקות, אלא אם מעורב זיהום חיידקי שהתפתח בעקבות הגירודים והתפוצצות השלפוחיות ואז הדבר כן יכול להדביק.

ממה נגרמת אקזמה ברגל? ומה מחמיר אותה?

אקזמה ברגל עשויה להתרחש עקב מצב רפואי כזה או אחר (למשל Stasis Eczema), בעקבות חשיפה לאלרגנים שונים או חדירות יתר של העור. ישנם גם מצבים שבהם לא ממש ברור מדוע מופיעה המחלה ומשערים שהדבר קשור לנטייה גנטית שמשולבת עם חשיפה למזהמים סביבתיים. בכל המקרים, המחלה יכולה להיות מוחמרת עקב מספר מצבים שכיחים וביניהם יובש של הרגליים, זיהומים פטרייתיים עקב חוסר אוורור של הרגל, מצבים נפשיים (מתח, לחץ וחרדה), חשיפה לחומרים שמגרים את העור ברגליים, מזג אוויר קיצוני, צריכת מזונות שמכילים חומרים כימיים (חומרים משמרים, חומרי טעם וריח), הזעת יתר ברגליים וכמו כן, המחלה יכולה להופיע ולהחמיר בזמן או לאחר סטרס גופני כגון מחלה ויראלית או זיהום חיידקי.

אקזמה ברגל טיפול – מהן האפשרויות?

המחלה פוגעת באיכות החיים לאורך זמן ומגדילה את הסיכוי לזיהומים חיידקיים. מסיבה זו במקרה של אקזמה ברגל טיפול הוא דבר הכרחי ובוודאי תשמחו לדעת שכיום קיים מספר אפשרויות רב בנושא. למשל:

  • שימוש בתרופות – כיום קיים מגוון רחב של תרופות לטיפול במחלה ובשאר איברי הגוף וביניהן אנטיהיסטמינים לשליטה על תחושות הגרד, משחות וקרמים על בסיס סטרואידים להפחתת התגובה החיסונית העודפת בנגעי הדלקת, משחות אימונמודולטוריות שאינן סטרואידים (אלידל ופרוטופיק), תכשירים אנטיביוטיים במידה וקיים זיהום חיידקי, תרופות ציטוטוקסיות ולאחרונה גם באמצעות תרופות ביולוגיות בהזרקה.
  • פוטותרפיה – כאשר יש אקזמה ברגליים טיפול תרופתי לא תמיד עובד ובמקרים שכאלה ניתן להשתמש בטיפולי פוטותרפיה. הטיפול כולל הקרנה של קרני אור מסוג UVAאו UVB על הנגע הדלקתי, מה שגורם לצמצום מידת הדלקתיות בזכות מנגנון שמעכב שחרור היסטמין מתאי מערכת החיסון שבעור.
  • שינוי אורחות החיים – יש להשתמש בחומרי ניקוי עדינים, להגביל רחצה לעד כ-15 דקות, להעשיר את העור בלחות עם קרמים רפואיים, להחליף בגדים לעיתים תכופות ולהשתמש בעיקר בבגדי כותנה, לשמור על הרגליים וכפות הרגליים יבשות ככל שניתן ולהשתמש בסנדלים במקום בנעליים סגורות.

בנוסף, חשוב מאוד להימנע מכל מיני גורמים שיכולים לקדם את ההתלקחות הבאה של אקזמה ברגל, בין היתר הימנעות מסטרס נפשי ומצבי לחץ, הימנעות משינויי טמפרטורה דרסטיים וכמו כן, להימנע משימוש בחומרים כימיים או אלרגנים שידועים לכם.

התקשרו לעזרה ממומחים

עבור מי שסובל מתופעת אקזמה בכף הרגל טיפול נוסף שיכול לעזור הוא שימוש בחבישות. התהליך כולל חיטוי של העור, מריחת קרם פעיל (עם חומרים פעילים לחיטוי העור), מריחת קרם לחות איכותי, חבישה באמצעות תחבושת לחה עשויה כותנה למשך כשעתיים, הסרה של התחבושת, מריחת קרם לחות בשנית. טיפול שכזה מסייע בהחדרת חומרי הלחות תוך הרגעת העור ומניעת תחושות הגרד העזות שכל כך מאפיינות אקזמה ברגל. במקרה זה, חשוב להזכיר כי אנו פועלים גם במקרי אסטמה של העור תינוקות.